Politika

Botrány: Meghekkelték a fideszesek a kormány Kína-politikájáról szóló szavazást a Parlamentben

nyugatifeny.hu

Addig húzták az időt, amíg ők lettek többségben, majd leszavazták az ellenzék javaslatát.






Az Európai Ügyek Bizottságának mai ülésén precedens nélküli eset történt – írja Facebook-oldalán Bana Tibor független országgyűlési képviselő.

 

Bejegyzéséből kiderült, Szél Bernadett szintén független képviselő a Parlament mai ülésén azt szerette volna, ha a bizottság érdemben tárgyal a magyar kormány és Kína kapcsolatáról, különös tekintettel annak európai uniós vonatkozásaira.

 

A ülésen azonban több kormánypárti képviselő sem volt jelen, ezért Bana elmondása szerint az a szokatlan helyzet alakult ki, hogy az ellenzéki és kormánypárti szavazatok egyenlő számban voltak.

 

“A Fidesz ezért felháborító módon időhúzásba kezdett, arra várva, hogy megérkezzenek a hiányzó képviselők. Emiatt fél óra alatt sem tudtuk elfogadni a napirendi pontokat. Miután a Fidesz végül le tudta szavazni a javaslatot, ellenzéki képviselőtársaimmal kivonultunk a bizottsági ülésről”






– írta a képviselő, aki a kialakult helyzetet úgy értékelte, hogy a

“Fidesz ma ismét megcsúfolta a magyar parlamentarizmust”.

 

444.hu az ügyről szóló cikkében azt írja, a Parlamentben ma a hét fideszes és KDNP-s tag közül csak kettő jelent meg, így a két plusz helyettesítő lehetőséggel összesen négy szavazattal bírtak. Az ellenzékiek közül mind a négy képviselő megjelent, így ők szintén ennyi szavazattal bírtak.

 

Szél Bernadett és a momentumos Cseh Katalin bizottsági tagokként szerették volna napirendre venni és megtárgyalni Magyarország Kína-politikáját, így főként egy Kínát elítélő brüsszeli nyilatkozat megvétózásáról, a Belgrád-Budapest vasútról, illetve a Fudan egyetemre felvett kínai hitelről szerettek volna tárgyalni.

Ahhoz azonban, hogy az ellenzéki kezdeményezés napirendre kerüljön, kétharmados többség kellett volna a bizottságban, ez azonban a távolmaradó fideszes képviselők miatt biztosan nem valósult volna meg.

 

A négy-négy egymással szembe menő szavazat arra viszont már elég lett volna, hogy ha a Kína-témát nem engedik napirendre venni, akkor az ülés teljes napirendje se kapjon támogatást. Ez meghiúsította volna a teljes ülést – írja a 444.

 

Hörcsik Richárd fideszes bizottsági elnök, ezért közölte, hogy

addig nem lesz szavazás, amíg meg nem érkeznek a további fideszesek.

 

Mint kiderült, Tessely Zoltán fideszes képviselő “technikai okok miatt” nem tudott leparkolni, és időközben sikerült előkeríteni Juhász Hajnalka képviselőt is.






 

Az esettel kapcsolatban Szél Bernadett azt mondta:

Ez a meghackelése a szavazásnak, addig húzta az időt az elnök úr, amíg megérkezett a fideszes többséget biztosítani tudó képviselő. (…) Ez a megcsúfolása direktben a demokráciának, és ez fölháborító”.

 

A helyzethez emellett hozzátartozik az is, hogy a bizottságban korábban soha nem voltak tekintettel a késésekre.

(444.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top