Politika

Amíg mi az ezermilliárdos alapítványi lopásra figyeltünk, más aljasságot is megszavazott a kormány

nyugatifeny.hu

Amit lehet, einstandolnak a választásokig.


Kedden a parlament fideszes többsége 134 igen, 59 nem szavazattal fogadta el a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló sarkalatos törvényt.

 

Emellett az Országgyűlés – szintén a kormány kezdeményezésére – létrehozott 16 alapítványt is, ebből 11 felsőoktatási intézmény fenntartója lesz.

 

Azaz a most megszavazott törvény által

alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.

 

De nem csak erről szavaztak kedden a parlamentben, hanem a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának felállításáról szóló törvényjavaslatról is.

 

Népszava szerdán azt írta, hogy a hatóság feladata az előterjesztő Schanda Tamás szerint erős és egységes állami szabályozás biztosítása az állam kizárólagos hatáskörébe tartozó és egyes közhatalmi tevékenységek területén.

 

Ezek a dohánykoncessziók, a szerencsejátékszervezés (kaszinók), a felszámolási eljárások, de a ide tartoznának a bírósági végrehajtások is.

 


A hatóság októberben állna fel,

és a mindenkori kormánytól függetlenül működne.

 

Az SZTFH elnökét kilenc évre Orbán Viktor nevezi ki, azok helyetteseit pedig az elnök, szintén kilenc évre. A vezetői posztokra pedig nem kell pályázatot kiírni.

 

Hozzáteszik, hogy a hatóság elnökének havi illetménye az MNB elnöki fizetés 90 százaléka, ez havi bruttó 4,5 millió forint.

 

Az új hatóságon belül működik egy Koncessziós Tanács,

„amely felügyeli a koncessziós szerződésben (szerencsejáték, dohánykisker, frekvenciaértékesítés) szabályozott tevékenységeket”,

a tanács négy tagját pedig szintén a mostani miniszterelnök vagy az általa kinevezett személyek jelölik ki, írja a lap.

 

A korábbi felügyeleteket, így a Szerencsejáték Felügyeletet is megszüntetnék, az új hatóság pedig átveszi majd az Igazságügyi tárca egyes embereit, illetve ide kerülnek a megszűnő Szerencsejáték Felügyelet, a Miniszterelnöki Kormányiroda, illetve a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. egyes munkatársai is.

 

Pontosítás: Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága közölte, az SZTFH nem felügyeli és nem is felügyelheti a frekvenciaértékesítést, ugyanis az nem tartozik a koncessziós körbe, illetve a törvény alapján a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság hatásköre.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top