Politika

Kimondta az Alkotmánybíróság: A rabszolgatörvény több pontja is alkotmányellenes

nyugatifeny.hu

Az Országgyűlésnek így haladéktalanul módosítania kell a dolgozókat súlyosan elnyomó törvényt.






“Az Alkotmánybíróság ma kimondta: a rabszolgatörvény több pontja is alkotmányellenes! Az Országgyűlésnek haladéktalanul módosítania kell a dolgozókat súlyosan elnyomó törvényt! Mi lehetne nagyobb hír a munkások holnapi ünnepe előtt”

– közölte Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán péntek este.

 

Mint ismeretes, az ellenzéki képviselők 2018 decemberében fordultak az AB-hez, miután Orbán Viktor kormánya elfogadta azt a rabszolgatörvényként elhíresült Munka Törvénykönyve-módosítást, amely önkényesen és durván csorbította a munkavállalók jogait:

elvette a pihenőidejüket, túlmunkára kényszerítette őket, és el akarta csalni a túlórapénzeiket, azaz gyakorlatilag rabszolgává silányította őket.

 

Az Alkotmánybíróság viszont most, több mint két év után kimondta:

senkit nem lehet elbocsátani azért, mert nem vállalja az „önkéntes” túlmunkát.

 

Az AB szintén kimondta, hogy hiába hároméves a munkaidőkeret, a korábbi, maximum egyéves idő alatt kell a pihenőidő átlagának kijönnie, és a rendkívüli munkavégzéssel egy év után el kell számolni

 






Végül az AB úgy döntött, hogy ha a kollektív szerződést 36 hónap alatt felmondja a munkáltató, attól még továbbra is érvényesülnie kell azoknak a többletgaranciáknak, amelyeket a szakszervezet „kialkudott” a 36 hónap elfogadásáért cserébe – közölte Szabó.

 

“Nagy győzelem ez a magyar munkavállalóknak! Úgy tűnik, hogy még az ellenzékiséggel ritkán vádolható Alkotmánybíróságnak is sok volt a rabszolgatörvény, az emberek elnyomása.

 

Küzdünk tovább, visszaadjuk az emberek jogait! Az AB-beadvány után most benyújtjuk az új törvényt is, amelyet kötelező lesz elfogadnia a parlamentnek”

– írta a párbeszédes képviselő.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top