Politika

Kiderült: A hozzájárulásuk nélkül is lehallgathatják az egészségügyi dolgozókat

nyugatifeny.hu

Az áprilisban kiküldött levél tehát azért volt hiba, mert valójában nem is kell a beleegyezésük a lehallgatáshoz.






Mi is megírtuk, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa április 23-án egy birtokába jutott dokumentum alapján azt írta, a rendőrség megbízhatósági vizsgálat alá akarja vonni az egészségügyi dolgozókat, és aki ezt megtagadja, azt elbocsáthatják.

 

A feltehetően véletlenül kiküldött nyilatkozat lényege az volt, hogy a rendőrökhöz, a katonákhoz vagy a büntetés-végrehajtásban dolgozókhoz hasonlóan, mivel az egészségügyi szolgálati jogviszony aláírásával már az egészségügyi dolgozók is a rendőrségi törvény hatálya alá tartozó védett állomány tagjainak minősülnek, ezért a törvény értelmében

megbízhatósági vizsgálat alá vonhatóak.

 

A megbízhatóság vizsgálat egyébként egészen pontosan azt jelenti, hogy “az orvos/kórházi dolgozó hozzájárul ahhoz, hogy lehallgassák a telefonját, és adatokat/ információkat gyűjtsenek róla, azaz, hogy gyakorlatilag megszűnik a magánszférája” – írta ezzel kapcsolatban Szabó Tímea.

 






Az üggyel kapcsolatban az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) azt közölte, hogy a levél “adminisztrációs tévedésből” ment ki, és az egészségügyi szolgálati jogviszony alá tartozó dolgozóknak nem kell ilyen nyilatkozatot kitölteni.

 

Szabó Tímea ezt követően írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, aki egyben az OKFŐ-t is vezeti azért, hogy megtudja, miért kell ilyen nyilatkozatot aláírniuk ezeknek a munkavállalóknak, és mi köze van az
egészségügyi dolgozóknak a rendőrségről szóló törvényhez?

 

Pintér nevében Kontrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára rövid válaszában május 7-én azt írta a párbeszédes képviselőnek:

“a Rendőrségről szóló törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása alapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók megbízhatósági vizsgálat alá vonhatóak.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ehhez nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat aláírás”.

 

Azaz eszerint az egészségügyi dolgozókat hozzájárulásuk nélkül is ellenőrizheti a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

(24.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top