Politika

FRISS: Az ORFK úgy tudja, tényleg kibertámadás érte az időpontfoglaló oldalt

nyugatifeny.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya akcióba lendült.






Mi is beszámoltunk róla, hogy április 30-án a kormány rendkívüli oltónapot tartott, 100 ezer Pfizer vakcina érkezett az oltópontokra. Az eeszt.hu időpontfoglaló oldal azonban szinte azonnal teljesen elérhetetlenné vált, feltehetően a túlzott terhelés miatt.

 

Ezt követően minden szolgáltatás leállt, a háziorvosok sem tudtak gyógyszert felírni a betegeknek, a kórházaknál pedig több száz méteres sorok kígyóztak az oltásra várva.

 

Az Operatív Törzs még aznap terheléses támadásnak minősítette az óriási érdeklődést a Pfizer-vakcina iránt.

Ez már a hatodik alkalom volt a koronavírus-járvány idején, amikor a kormány erre hivatkozott egy-egy központi oldal bedőlésekor.

 

A szakértők viszont a legutóbbi esetnél is jelezték, nem valószínű, hogy támadás történt volna, de ezt nem lehet minden kétséget kizáróan eldönteni kívülről: a rendszer összeomolhat rosszindulatú támadás és rendeltetésszerű használat melletti megugró forgalom miatt is, ha

technikailag nem készítették fel a rohamra.

 

A támadások bejelentése mellett az operatív törzs azt is mindig elmondta, hogy haladéktalanul feljelentést tesznek az elkövetők ellen. A telex.hu ezért megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy történt-e ezekben az ügyekben feljelentés, és ha igen, indult-e nyomozás.

 

Ezekre az esetekre kérdeztek rá:

  • 2020. március 16.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen,
  • 2020. november 13.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen,
  • 2021. január 26.: támadás a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok ellen (ennek eredményeként akadozott állítólag a digitális oktatás központi eszköze, a KRÉTA-rendszer is),
  • 2021. február 19.: támadás az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldal, a koronavírusról szóló tájékoztató oldal, valamint a kormany.hu ellen,
  • 2021. március 26.: támadás a vakcinaregisztrációt ellenőrző oldal ellen,
  • 2021. április 30.: támadás az időpontfoglaláshoz szükséges informatikai rendszer ellen.

 

Május 10-én megérkezett a rendőrség válasza az április 30-án feltett kérdésükre:






 

Az Ön által felsorolt weboldalakkal kapcsolatban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folytatott vagy folytat nyomozást.

A felsorolt weboldalak kapcsán kijelenthető, hogy történt támadás, a 2021. április 30-ai esettel kapcsolatban jelenleg is folyik az adatok elemzése

— írta az ORFK sajtóügyelete.

 

A megfogalmazásból következtetni lehet arra, hogy az egyes ügyekben már véget ért a nyomozás,

a kérdés azon részére viszont, hogy milyen eredményre jutottak, egyelőre nem reagáltak.

(telex nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top