Politika

Később, de rövidebb idő alatt és rosszabb feltételekkel kell visszafizetni az óriáshitelt az oroszoknak

nyugatifeny.hu

Még 2040-ben is az orosz hitelt fogjuk fizetni.






Varga Mihály pénzügyminiszter kedd este nyújtotta be a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely módosítana a Paks 2 néven ismert erőműprojekt orosz hitelének törlesztési konstrukcióján – írja a 444.hu.

 

A javaslat szerint

nem 2026-ban, hanem 2031. március 15-én kell mindenképpen elkezdeni a törlesztést az oroszoknak, a futamidő viszont 21 évről 16 évre csökkent.

Ez alapján a törlesztés a vártnál jobban megterheli majd a 2030-as és 40-es évek magyar költségvetéseit, hiszen egy évre magasabb törlesztőrészlet jut majd, mint ahogy arra eddig számítani lehetett. A későbbi kezdés ugyanis nincs hatással a törlesztés befejezésére, az így is 2047-ben jár le.

 

A futamidő és a törlesztés kezdete mellett viszont változna a kamat is a javaslat szerint:

a tartozás nagyobb részét kell magasabb kamattal fizetni.

 

Korábban ugyanis úgy volt, hogy az első 7 évben kell 25 százalékot törleszteni, évi 4,5 százalékos kamattal, a következő 7 évben 35 százalékot 4,8 százalékos kamattal, míg az utolsó 7 évre jutott 40 százalék 4,95 százalékos kamatra.

 

Az új megállapodás szerint az első 2 évben 10 százaléknyit kell törleszteni 4,5 százalékos kamattal, 2039-ig 40 százalékot törleszteni 4,8 százalékos kamattal és az utolsó 7 évben 50 százalékot kell visszafizetni 4,95 százalékos kamattal.

Magyarország az orosz hitelt euróban 4,5 százalék feletti kamattal vette fel.

 






A 444 azt írja, Varga törvénymódosítását az indokolja, hogy a törlesztés kezdetét eredetileg a tervezett átadáshoz igazították, ám tekintve, hogy a beruházás még el sem kezdődött, szinte biztosra vehető, hogy 2023-ra nem lesz meg az első blokk, és 2026-ra nem lesz üzemképes a második blokk.

 

A késést részben az okozta, hogy az Európai Bizottság 2016 novemberéig vizsgálta a beruházás terveit, részben pedig az, hogy a kivitelező Roszatomra is várni kellett, hogy leadja az új blokkok terveit.

(444.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top