Politika

Bartus László: Csalódás, hogy Karácsony a bűnösök felmentését hirdette meg a “béke” érdekében

nyugatifeny.hu

Határozatlannak és gyengének látja az ellenzéki publicista a főpolgármestert, aki elszámoltatás helyett Tarlóst is díszpolgársággal és dupla végkielégítéssel jutalmazta.






Bartus László vasárnapi írását – a szerző engedélyével – változtatás nélkül idézzük az Amerikai Népszava hasábjairól:

Karácsony Gergely “selymes fordulata” halálra van ítélve, ennél erősebb fellépésre van szükség

 

Egy nap telt el Karácsony Gergely “zászlóbontása” óta, amellyel elindította a 99 Mozgalmat, de máris nagyobb jelentősége van négy értelmiségi Népszavában megjelent cikkének, mint a főpolgármester miniszterelnök-jelölti programjának.

 

A három jogász és egy közgazdász által írt jogi alapvetés megadja az Orbán-rendszer eltörlésének alapjait és a rendszerváltás programját. Ez az, ami teljesen hiányzik Karácsony Gergely programjából. A mozgalom honlapja a jogállam helyreálltásáról azt mondja, hogy majd “lépésről lépésre” lebontják a diktatúrát. De arról egy szó sincs, hogy mit és hogyan.

 






Ezzel szemben vannak szép szavak, békülékeny hangnem a diktátorral szemben, aki élet-halál harcot folytat Magyarország után a világ fasiszálásáért. Egy ilyen kedves szelíd embert, aki ilyen szép elveket hirdet, senkinek nincs kedve durván megtámadni, mert láthatóan egy jó ember, de az ő “selymes” és “bársonyos” változása halálra van ítélve.

 

Naiv illúzió, amely mellé nem lehet odaállni, mert annyira erőtlen és alkalmatlan egy jogilag kibástyázott diktatúra megdöntésére. Karácsony Bidenre emlékeztet, csak azt felejti el, hogy Amerikában megmaradt a jogállam. Trump túl későn csinált puccsot, ezért megbukott.

 

Bármennyire is szép elképzelés, hogy hogy majd szépen, ahogy a csillag megy az égen, szelíden, kedvesen csinálunk egy jobb országot, mert az ellenfél egy dúvad, egy fasiszta diktátor, aki bebetonozta a hatalmát törvénytelen törvényekkel. Ellehetetlenített mindenféle demokratikus hatalomváltást és kormányzást.

 

Amíg valaki nem mondja ki ennek a rendszernek a törvénytelenségét, az államcsíny tényét, és az egész rendszer semmisségét, az alaptörvénnyel és az összes alkotmányellenes törvénnyel egyetemben, addig felejtse el, hogy normális ember rá szavaz vagy valaha esély lehet leváltani a diktátort.

 

Az Orbán-rendszerből nincs “békés átmenet”, mert Orbán azt ne engedi. Ez nem azt jelenti, hogy erőszakot vagy fegyveres ellenállást kellene hirdetni, hanem azt, amit a négy szerző leírt a Népszavában, egy határozott jogi álláspontot a rendszer törvénytelenségéről és azonnali felszámolásáról, a bűncselekmények elkövetpinek azonnali felelősségre vonásáról.

 

Karácsony Gergely ehelyett a “bosszútól” óv, amiről tudjuk, hogy ebben a szövegösszefüggésben mit jelent: kapitulációt, a bűnösök felmentését a “béke” érdekében. Ez nem jogállami álláspont, ez hazug alapból indul, amiből jó nem lehet.

 

Azt is meg kell mondanunk, hogy számunkra csalódás Karácsony Gergely főpolgármesteri ténykedése is, amelyben ugyanez a határozatlanság és gyengekezűség nyilvánul meg. Budapestnek olyan ellenzéki fészeknek kellene lennie a diktatúrával szemben, hogy szikrázzon. Ehelyett Orbán azt csinál, amit akar.

 






A Fudan egyetem és a Diákváros ügyében Karácsony Gergely önmagához képest erőteljes nyilakozatot tett, miszerint nem enged egyetlen centit sem. De azt nem mondja, hogy ezt hogyan teszi. Már ahogy mondja, benne van a vereség. Nem fog ő megalkadályozni semmit, és ez a szomorú.

 

Hogy mást ne mondjunk, az ellenállás szimbóluma Iványi Gábor, akinek a munkáját tönkreteszik, és vele rászorulók, hajléktalanok, férfiak, nők, gyerekek ellátása van évek óta veszélyben, kiéheztetik, és nem történt változás azzal, hogy ellenzéki lett a főpolgármester.

 

Ha egy ellenzéki főpolgármester az ellátottak érdekében is, de az Orbánnak ellenálló Iványi Gábor megsegítése érdekében is, nem tud megoldani egy ilyen helyzetet, és tétlenül nézi, hogyan megy tönkre egy ember és mindaz, amiért küzd, harcol, az hogyan akarja az Orbán-rendszert eltörölni? Ráadásul “lépésről-lépésre”.

 

Vannak időszakok és helyek, amikor és ahol olyan emberekre van szükség, mint Karácsony Gergely, olyan szép elvek és ideák hirdetésével, szelídségével, mint amilyen az ő programja.

 

De Orbán rendszerével szemben ez az erőtlenség, gyengeség, határozatlanság, mely abban nyilvánul meg, hogy még a rendszer törvénytelenségét sem képes világosan kimondani, nem meri meghirdetni a rendszer és a törvénytelen alaptörvény eltörlését, egy tolllvonással a jogállamiság visszaállítását, új élet kezdetét, bűnözők felelősségre vonását, a rablott vagyon visszaszerzését, elkobzását, akkor alkalmatlan erre a feladatra.

 

Fontos lenne, hogy ne sodródjon az ellenzék az eseményekkel, ezekkel az alapvető kérdésekkel kapcsolatban döntést kell hozni, és ebbe be kell vonni az aktivizálódó társadalmi elitet, értelmiséget, civileket, egy ellenzéki kerekasztalnak kell létrehoznia az ellenzéki szövetség alaptéziseit, programját és egy hatalomváltás esetén az első száz nap programját napi teendőkre lebontva.

 

Ha Karácsony Gergely selymes fordulatát hirdetik meg, arra még szavazni sem érdemes.

Bartus László

(Nepszava.us) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top