Politika

A kiszervezett fideszes alapítványok adócsökkentést kaphatnak, a magánszemélyek nem Varga Mihály legújabb tervezete szerint

nyugatifeny.hu

Adócsökkentés NER módra.






Varga Mihály pénzügyminiszter adócsökkentésekről beszélt a parlament elé beterjesztett jövő évi adócsomag kapcsán. A 114 oldalas tervezetben ugyanakkor mégsem ez, hanem a közérdekű vagyonkezelő alapítványok a leggyakrabban visszatérő fogalom – írja a Népszava.

 

A tervezet szerint a Pénzügyminisztérium célja, hogy a Fidesz által létrehozott és fideszes kurátorok által vezetett alapítványok

a lehető legkevesebb adót fizessék.

 

Ennek érdekében Vargáék módosítanának az illetéktörvényen, a társasági adótörvényen, és még az energiaellátók különadóján is. A két utóbbira például azért van szükség, mert a kormány egyszerűbbé szeretné tenni, hogy cégek támogassanak ilyen alapítványokat.

 

Így például az adakozó cégek az átadott eszközök (például részvények) értékének 20 százalékával csökkenthetik az adóalapjukat, ha viszont alapítóként csatlakoznak az alapítványhoz, akkor a támogatásra szánt összeg 40 százalékával lehet kevesebb az adószámítás alapja.

 






A társasági adó módosítása a Népszava cikke szerint

elsősorban a közalapítványokat mentesítené a társasági nyereségadó megfizetése alól

a bevétel azon része után, amit „céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szerzett”.

 

A lap megjegyzi, a választási év ellenére a magánszemélyek nem kapnak ajándékot a kormánytól. És habár akadnak kivételek (pl. a fiatalok szja-mentessége, a négygyeremkes nőknek nem kell minden évben nyilatkozni az szja-mentességről, a kriptonvalutákkal üzletelő magánszemélyeknek pedig az árfolyamnyereség után elég lesz a jövőben 15 százalékos jövedelemadót fizetniük, azaz nem kell a 15,5 százalékos szochot is megfizetni)

sem az áfatörvényben, sem az illetéktörvényben nem lesznek olyan könnyítések, amelyek közvetlenül érintenék a magánszemélyeket.

 

Azaz nincs szó áfacsökkentésről.

(Népszava nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top