Politika

Gulyás: Pünkösd hétvégéjén elérjük az ötmillió beoltottat, keddtől megváltozik az élet (+videó)

nyugatifeny.hu

A részletes intézkedéseket péntek reggel jelenti be Orbán Viktor.






A szerda esti adatok alapján első oltásban eddig 4 829 596 személy részesült, a második oltást pedig több mint 2,8 millióan kapták meg. Ez azt jelenti, hogy a pünkösdi hétvégén el fogjuk érni az ötmillió oltottat – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti kormányinfón.

 

A kancelláriaminiszter szerinte ebből az következik, hogy

a pünkösdi hétvégén el fogjuk érni az ötmillió beoltottat.

 

Mint mondta, az oltások tekintetében mostanra eljutottunk oda, hogy ha valaki regisztrál, akkor akár már egy-két napon belül megkaphatja bármelyik vakcinát.

 

Gulyás szerint korábban az volt a helyes döntés, ha valaki megfertőződött, a betegség lezajlása után három hónapig ne kapja meg az oltást, de miután már van elegendő védőoltás, így most már semmi akadálya, hogy ők is korábban kaphatják meg az oltást.

 






A kedden őszig meghosszabbított veszélyhelyzettel kapcsolatban Gulyás azt mondta, a rendkívüli jogrendet addig fogják fenntartani, amíg arra szükség van.

 

Miután az ötmillió beoltottat elérjük a pünkösdi hétvégén, a kormány péntek hajnalban egyeztet az operatív törzzsel a továbbiakban érvényes járványügyi intézkedésekről. A részletes intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök jelenti be holnap – mondta a miniszter.

 

A tegnapi ülésén ugyanakkor meghozott néhány véglegesnek tekinthető intézkedést a kormány, ezek:

  • az ingyenes parkolás vasárnap éjfélkor lejár, a pünkösd hétfői ünnepnapon viszont még érvényes, de május 25-től, keddtől már fizetős lesz
  • a hitelmoratóriumos vitában a kormány nem támogatja a bankok álláspontját, a jelenlegi szabályok szerint hosszabbítják meg augusztus 31-ig, ezt követően pedig hosszabb átmeneti időszak lesz
  • a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében Magyarország „nem kíván részt venni”. Az oltási program ugyanis az ötmillió beoltott után le fog lassulni, optimista becslések szerint talán hatmillióig még el lehet jutni. Több mint tízmillió nyugati vakcina van még Magyarországon, ezekből ha szükséges lesz be lehet adni a harmadik dózist is.

 

Gulyás szerint, ha ősszel indokolt lesz a harmadik oltás, akkor már jelenleg is elég vakcina van az országban, akár csak Pfizer és Moderna vakcinából is, 2022-től pedig már a tervek szerint magyar vakcinát is megfelelő mennyiségben elő tud állítani az ország, ezért a kormány szerint nem indokolt, hogy részt vegyenek a brüsszeli vakcinabeszerzésben.

 

A résztvevő országoknak viszont sok sikert kívánnak, és remélik, hogy a második körös beszerzés jobban fog sikerülni, mint az első – mondta a miniszter.

 

Az oltásban “Európa-bajnokok vagyunk”, a környező országokban viszont azt látják, hogy a fertőzöttség szintje magasabb, mint Magyarországon, az indiai mutáns pedig egyelőre nem jelent meg itthon

– közölte Gulyás, aki szerint a különböző vírusvariánsok ennek ellenére továbbra is veszélyt jelentenek, ezért a járványügyi intézkedéséket csak az oltottak számára tudják visszavonni.






 

A kormányinfót itt tudod visszanézni:




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top