Politika

Megállapodtak Brüsszelben: Lesz uniós Covid-igazolvány, de csak a megbízható vakcinákra

nyugatifeny.hu

Júniusban már használhatjuk is az EU-n belüli utazáshoz.






Csütörtökön sikerült megállapodni az Európai Bizottság javaslatáról a közös uniós digitális Covid-igazolvánnyal kapcsolatban – írja az Euronews.

 

“Rekord idő alatt hoztuk létre ezt az eszközt, hogy megőrizhessük a szabad mozgást minden EU-s állampolgár számára” – közölte Didier Reynders uniós biztos. A védettségi dokumentum célja ugyanis a nemzetközi utazások megkönnyítése.

 

A bizottsági javaslat alapján az igazolvány három információt tartalmazhat:

  • ha valakit beoltottak a koronavírus elleni vakcinák egyikével
  • ha valaki a közelmúltban átesett a betegségen, és így szerzett védettséget
  • ha valakinek friss negatív eredményű teszteredménye van.

 

Az EU százmillió eurót biztosít tesztelésre.

 






A megállapodás azt jelenti, hogy sikerül tartani a bizottság többször vázolt menetrendjét, és június második felében már használhatják az EU-n belüli utazásokhoz az állampolgárok.

 

Reynders a megállapodás után azt mondta, hogy a vakcinák kérdésében változatlan az európai álláspont: csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcináról állítanak majd ki igazolványt, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy elfogadják a Sinopharmmal illetve a Szputnyikkal oltottak igazolását.

 

“Nem fogjuk megismételni a 2020-as rémálomszerű nyarat” – fogalmazott a megállapodást utáni sajtótájékoztatóján Juan Fernando López Aguilar, aki az EP részéről a tárgyalásokat vezette. Az mondta, hogy a mostani menetrend szerint július elsejétől léphet életbe az EU-s igazolvány.

(Euronews) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top