Politika

Kiderült: A “Mészáros Lőrinc” által kirabolt Mátrai Erőmű emberi ésszel felfoghatatlan veszteséget okozott a magyaroknak

nyugatifeny.hu

Az erőmű több mint 42 milliárd forintos veszteséggel zárta 2020-at.






Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy formálisan 2020 februárjában vette át az állam, a Magyar Villamos Művek Zrt. Mészáros Lőrincéktől a Mátrai Erőmű Zrt.-t.

 

Az állam ugyanakkor már jelentős veszteséggel vette át a céget. A közgyűlésre beterjesztett mérleg szerint ugyanis a vállalat 5,99 milliárd forint mínusszal zárta a 2019-es évet – írja a Telex.

 

A most megjelent 2020-as beszámolóból pedig kiderült a társaság 2020-ban

42,7 milliárd forint veszteséget termelt. Ez pedig most nem Mészáros Lőrincet vagy cseh partnereit, hanem a magyar adófizetőket érinti leginkább.

 

A széntüzelésű erőmű 2015-ben és 2016-ban még 13,6, illetve 6,5 milliárd forintos üzleti nyereséget termelt, azonban 2017-ben és 2018-ban már 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt. Ennek ellenére 2019-ben még

11 milliárd forintos osztalékot

vettek ki belőle Mészárosék, a szabad eredménytartalék terhére, a két év alatti 15 milliárdos üzemi veszteség mellett.

 

A 2020-as beszámoló szerint az Erőmű forgalma tavaly 77,6 milliárd forintról, 76,4 milliárd forintra apadt.

 

Ugyanakkor az MVM azt közölte, hogy 2021. december 31-ig elkötelezett a működés további finanszírozása mellett.






 

A Mátrai Erőmű lignit elégetésével termel áramot, ami rendkívül környezetszennyező, jelenleg ugyanis Magyarország szén-dioxid-kibocsátásának 14 százalékáért felelős.

 

Az erőmű területén működő, korábban Mészároshoz köthető Viresol Kft. ellen ezért múlt héten indította újra az eljárást Gyöngyösi Járási Ügyészség. Miután több településről is bűzről, légszennyezésről és az Őzse-völgyi víztározó szennyezéséről érkeztek beszámolók.

Mégis nyomoz az ügyészség Mészáros Lőrinc környezetszennyező cége ellen

(telex nyomán) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top