Politika

Itt vannak az eredmények: kiderült, hogy a magyarok többsége kit szeretne Orbán kihívójának

hirhugo.hu

Ha most tartanák az ellenzéki előválasztást, Karácsony Gergely főpolgármester kapná a legtöbb szavazatot miniszterelnök-jelöltként. Dobrev Klárára a teljes népesség 18 százaléka szavazna, Jakab Péterre 16 százalék. A megkérdezett kormánypárti szavazók 74 százaléka nem válaszolt arra a kérdésre, hogy kit tart a legalkalmasabb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek.  






 

Az ATV megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint az emberek jelenleg Karácsony Gergelyt tartják a legalkalmasabb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, szorosan mögötte Dobrev Klára a második, nem sokkal lemaradva pedig Jakab Péter a harmadik. A fiatalok a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét tartják a legalkalmasabbnak a kormányfői posztra.

 

„Eddig Jakab Péterre azt mondtuk, hogy persze a Parlamentben próbál olyan provokatív lenni, ami választói támogatást hozhat, de nem tudtuk azt, hogy ez esetleg a fiatalok körében visszajelzéssel él” – mondta az ATV híradójának Vasali Zoltán, az IDEA Intézet elemzője. Szerinte az is figyelemre méltó, hogy a nők körében népszerű a női jelölt, s Dobrev Klárára szavazna ugyanakkor a legtöbb 60 év feletti is.

 

Závecz Tibor, a Závecz Research alapítója szerint fontos üzenete van annak is, hogy a megkérdezettek 74 százaléka, aki kormánypárti szavazónak vallotta magát, nem válaszolt arra, hogy kit tart a legalkalmasabb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek.

 

„Az az érdekes, hogy a nagy többségük nem válaszolt. Én azt gondolom, hogy a Fidesz-szavazók nem fognak elmenni az előválasztásra, nem fogják majd nagyon figyelni ezt a választást, nekik megvan az egyenes útjuk a mandátumok kialakításához”.






 

Vagyis az ellenzéki pártok kevéssé képesek szavazókat csábítani táborukba a Fidesz-KDNP szimpatizánsai közül. Závecz szerint viszont van körülbelül egy 700 ezres lélekszámú csoport, amelyik kormányváltást szeretne, de még nem döntött a hatpárti ellenzéki lista mellett.

 

„Ebből a 700 ezres szavazóból lehet elhozni az ellenzéknek a maga javára majd támogatókat, ez a jelölti együttes, amit itt látunk, erre alkalmasnak látszik, éppen azért, mert mint végigmentünk, van, aki a fiatalokra tud hatással lenni, van, aki az idősebbekre és így tovább” – mondta.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top