Politika

Gulyás Gergely megmagyarázta, miért akarják 35 évre privatizálni a magyar közúthálózatot

nyugatifeny.hu

Úgy tudja, szükség van rá, mert így fog fejlődni a magyar közúti forgalom.






Beszámoltunk róla, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn közölte, a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézménye, a Nemzeti Koncessziós Iroda felhívást tett közzé arra vonatkozóan, hogy csaknem 2000 kilométer gyorsforgalmi útszakaszt adnának koncesszióba.

 

„A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének és felújításának, valamint üzemeltetésének és fenntartásának feladatait” törvényes monopólium keretében 420 hónapra, azaz 35 évre adnák oda a koncesszió nyertesének.

 

Az Országgyűlés hétfői ülésén a Fudan-ügy mellett a kiírás kérdése is előkerült. Így Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője elmondta, a kormány a következő 35 évre a teljes magyarországi gyorsforgalmi úthálózatot magánkézbe akarja adni, hogy ugyanannak a nyertes vállalkozónak a cégeit hizlalják a fejlesztések.

 

“Ez több tízezer milliárdos bevételt garantál a kiválasztott vállalkozónak” – mondta Tordai, és hozzátette:

a hírek szerint Szíjj László lesz a nyertes.

“Tényleg arra készülnek, hogy egy fideszes oligarchának átjátsszák a teljes magyar úthálózatot?”

– kérdezte a párbeszédes képviselő.

 





Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a 24.hu tudósítása szerint válaszában arról beszélt, egy uniós nyílt közbeszerzésről van szó, amelynek bármely uniós cég lehet a nyertese. Szerinte nem utak működtetéséről van szó, hanem arról, hogy valaki utat épít és azt működteti.

 

“Arról van szó, hogyha valaki épít utakat, és ennek az útnak a működtetéséből részesül, illetve költségvetési támogatást kap.

A magyar államnak abban a kérdésben kell dönteni, hogyha mi építjük meg az utakat, a magyar állam építi meg költségvetésből, akkor ezeket a forrásokat elő kell teremteni, vagy nagyobb hitelt kell felvenni. Vagy pedig a koncesszor kockázatot is vállalva épít utakat.

Ezáltal olyan utak is megépülhetnek, amelyek Magyarország tranzitország szerepét meg fogják erősíteni”

– magyarázta Gulyás, aki szerint

ha azt akarjuk, hogy fejlődjön a hazai közúti forgalom, szükség van erre a kiírásra.

 

Tordai reakciójában elmondta, szerint Gulyás mellébeszél, mert nemcsak az újak, de a már meglévők tekintetében is beszél utakról a kiírás. Gulyás erre megismételte: bárkinek van lehetősége pályázni, és az nyer majd, aki a legolcsóbb és legjobb ajánlatot teszi majd.

(24.hu/mti nyomán) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top