Politika

Áder János megüzente, hogy jó dolog a sokféleség, amire értékként kell tekinteni

nyugatifeny.hu

Nem az ablaka alatt tiltakozóknak, hanem a Finnugor Világkongresszusnak.






“Meg kell őrizni a nyelvi, kulturális sokféleséget a világ minden nemzete javára” – mondta Áder János köztársasági elnök a Finnugor Világkongresszusra küldött videóköszöntőjében.

 

A részben online tartott kongresszuson az MTI tudósítása szerint az államfő felidézte: az Orosz Föderációban élő finnugor népek kezdeményezésére a Komi Köztársaság fővárosában tartott első világkongresszus jó szándékú, egymással rokoni kapcsolatban álló nemzetek békés együttműködéséből született. Az összefogáshoz az alapot az egymás iránti bizalom szolgáltatta.

 

Áder elmondta, Magyarország örömmel csatlakozott az együttműködéshez “a rokonságon túl a sorsközösség okán is”, hiszen magyarok milliói élnek már száz éve kisebbségi sorban.

“A kisebbségi lét magában hordozza emberi létezésünk egyik nagy ellentmondását: miközben vágyunk rá, hogy csatlakozhassunk a többséghez, ugyanakkor azt is kívánjuk, ismerjék el és becsüljék meg egyediségünket”

– fogalmazott a köztársasági elnök, aki megjegyezte azt is, hogy

az Európai Unió elviekben értékként tekint a sokszínűségre, amit a közösség jelmondata így fejez ki: egység a sokféleségben.

 

Áder János elmondta büszke arra, hogy Magyarország is tagja a Finnugor Népek Világkongresszusának, amelyben minden résztvevő egyformán hallathatja hangját, hiszen minden nemzetnek egy szavazata van.

 

“Ebben a szervezetben a különféle népek egyenrangú partnerei egymásnak, és a bizalomra épített, barátságos együttműködésünknek nemcsak múltja, hanem jövője is van”

– vélekedett az államfő, aki azt kérte, “őrizzük meg ezt a nyelvi, kulturális sokféleséget nemcsak a finnugor népek, de a világ minden nemzete javára”.






 

Mindeközben a melegjogi és további jogvédő szervezetek, valamint felháborodott civilek második este demonstráltak a Fidesz kedden elfogadott “pedofilellenesnek” nevezett, valójában homofób törvénye miatt.

 

Szerdán este ugyanis „A szeretet erősebb a gyűlöletnél – mutassuk meg Áder Jánosnak is!” nevű demonstráción több százan vonultak fel a Budavárba az Áder elnöki hivatalául szolgáló Sándor-palotához.

 

A szervezők előzetesen azt kérték a résztvevőktől, hogy azok, akiket ez érint, írják le a másságuk felvállalásának történetét, és vigyék el a tüntetésre, hogy át lehessen adni Ádernek. Hasonló leveleket vidéken is gyűjtöttek, ezeket szintén Áder Jánosnak postázzák majd a szervezők.

(mti/24.hu nyomán) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top