Politika

Nem igaz, hogy azért kell privatizálni a magyar úthálózatot, mert Brüsszel nem ad pénzt az autópályákra

nyugatifeny.hu

Megcáfolták Rogánékat.






Rogán Antal egy pénteken tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, azért tervezik a hazai sztrádák üzemeltetését 35 évre szóló koncesszióba adni, mert a kormánynak nincsenek elégséges forrásai a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére.

 

A miniszter hozzátette, a következő hét évben

az EU sem a kohéziós alapokból, sem az újjáépítési program keretében nem vagy csak korlátozott mértékben adna támogatást sztrádaépítésre.

 






Marta Wieczorek, az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor a Népszava megkeresésére elmondta,

az uniós helyreállítási alapból lehet útépítést finanszírozni, ha a támogatást igénylő tagállam egy sor feltételt teljesít.

 

Így például

  • a tagállam garantálja, hogy a projekt nem okoz jelentős károkat a biológiai sokféleségben és a vízkészletben
  • a beruházást környezetvédelmi hatásvizsgálatnak is meg kell előznie, amelynek során fel kell mérni, hogy a szélsőséges időjárás és az árvíz milyen kockázatokat jelent
  • Az eredmény ismeretében intézkedéseket kell hozni a kockázatok kiküszöbölésére
  • emellett a tagállami hatóságoknak biztosítaniuk kell azt is, hogy az építési törmeléket és hulladékot megfelelően újra feldolgozzák vagy újrahasznosítják.
  • A pénzre pályázó országnak pedig igazolnia kell azt is, hogy a használatba kerülő autóút vagy autópálya nem növeli jelentős mértékben az üvegházhatású gázok kibocsátását és a környezetszennyezést.

 

Beszámoltunk róla, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn közölte, a Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézménye, a Nemzeti Koncessziós Iroda felhívást tett közzé arra vonatkozóan, hogy csaknem 2000 kilométer gyorsforgalmi útszakaszt adnának koncesszióba.

 

„A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének és felújításának, valamint üzemeltetésének és fenntartásának feladatait” törvényes monopólium keretében 420 hónapra, azaz 35 évre adnák oda a koncesszió nyertesének.

 






A Népszava megjegyzi, a kormány elképzelése szerint az állam rendelkezésre állási díjat fizetne a nyertesnek – ez nagyságrendileg évi 180-200 milliárd forint lehet jelenértéken számolva –,

így az üzlet értéke a mai árakon legalább 7000 milliárd forint.

 

Rogán a pénteki sajtótájékoztatón azt is elmondta, a teljes gyorsforgalmi úthálózat koncesszióba adását célzó kétfordulós közbeszerzést várhatóan még idén lezárják, sőt még idén sor kerülhet a szerződéskötésre.

 

Az ellenzék részéről Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlés hétfői ülésén arról beszélt, a kormány a következő 35 évre a teljes magyarországi gyorsforgalmi úthálózatot magánkézbe akarja adni, hogy ugyanannak a nyertes vállalkozónak a cégeit hizlalják a fejlesztések. A párbeszédes képviselő szerint egyes hírek arról szólnak, hogy a koncesszió nyertese Szíjj László lesz.

 

(Népszava nyomán) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top