Politika

6-700 forintos üzemanyagárnál gondolkozhat el a kormány, hogy közbeavatkozik-e – állítja a volt államtitkár

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
Holoda Attila szerint lehet olyan együttállás, hogy ez az ár reális legyen, addig a pontig azonban a kormánynak nem érdeke az árakhoz nyúlni.






Holoda Attila szerint a kormánynak nagy bevétele származik a magas üzemanyagárakból, ráadásul a statisztikák szerint a magas árak ellenére sem csökken a fogyasztás, így egyelőre nincs érdekük beavatkozni.

 

A szakember úgy látja, nem kizárt, hogy a literenkénti ár akár 6-700 forintig is emelkedik, ekkor azonban valószínűleg lépni fog a kormány.

A volt energetikai helyettes államtitkár az ATV Start című műsorában arról beszélt, az üzemanyag-bevételek esetében hatalmas pénzekről beszélünk, az üzemanyagár durván 50 százaléka adó.






 

Holoda Attila szerint mivel Magyarország kőolajimportra szorul, azt valutáért kell megvenni – ha rossz az árfolyam, az is felfelé nyomja az árat. Erre jönnek rá a feldolgozási, szállítási, kis- és nagykereskedelmi költségek, de a jelentős tétel a jövedéki adó, és az erre rárakott általános forgalmi adó.

 

A szakember rámutatott, hogy sok háztartásban ma már rezsiköltségnek számít az üzemanyag, ezért, ha a kormány rezsicsökkentésről beszél, akkor itt hozzányúlhatna az árakhoz. A 6-700 forintos literenkénti árnak van reális esélye a szakember szerint, ez akkor következhet be, ha az árfolyam romlik, vagy az olajár nő. Utóbbiban szerinte van mostanában egy megtorpanás, a 80 dollár az OPEC-nél is egy lélektani határ. Ha mégis átszakadna ez az ár, akkor nagy valószínűséggel könnyen elérhetjük az említett 6-700 forintot is.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top