Politika

Kutatás: Dobrev Klárát tartják a legfelkészültebb, leghatározottabb, legtapasztaltabb ellenzéki jelöltnek

nyugatifeny.hu

Róla hiszik el a legjobban, hogy nem hagyná szájtátva futni a fideszes bűnözőket.






Újabb kedvező értékelések jöttek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltről, aki nem díszpolgári címmel és dupla végkielégítéssel, hanem kemény elszámoltatással jutalmazná a fideszeseket.

 

Rendhagyó és alapos felmérést készített az IDEA Intézet, amelyben kormányfői pozícióra pályázó politikusok személyiségjegyeit és imázsát vizsgálták, 14 tulajdonság mentén. Az eredményeket az atv.hu-n tették közzé először.

 

A kutatás során a jelöltekről 14 tulajdonságot, képességet soroltak fel, és egyesével, külön-külön kellett megmondani a kérdezettnek, hogy mennyire jellemző az adott politikusra.

 






Az összehasonlítás egy 0–100 közötti skála átlagainak bemutatásával történik. Minél nagyobb a skálán az átlagos érték, annál inkább jellemző a vizsgált miniszterelnök-jelöltre az adott tulajdonság.

 

1.) Teljes népesség

 

A felmérés szerint a miniszterelnök-jelöltek közül Orbán Viktorra jellemző leginkább, hogy magabiztos, tapasztalt, erőt sugároz magáról, képes nagy csaták megvívására, jó szónok és erős karizmája van. Ezek mind egy erős vezető imázsprofiljára jellemző tulajdonságok.

 

Felkészültségben, széles látókörben ugyanakkor Dobrev Klára magasabb mutatókkal rendelkezik, mint Orbán Viktor vagy Karácsony Gergely.

 

Dobrev jobb szónoknak, karizmatikusabbnak, erőteljesebbnek („képes nagy csatákat megvívni”), magabiztosabbnak és tekintéllyel bíróbbnak látják Karácsonynál.

 

A kutatók leírják: a teljes népesség gondolkodásmódjában Orbán Viktorról meglehetősen kedvezőtlen kép bontakozik ki, ha olyan tulajdonságokat vizsgálunk, mint őszinteség, tisztesség, megbízhatóság. Nagyon érdekes, hogy az a tudatosan épített kép, miszerint ő a nép gyermeke, egy közülünk, nem találkozik a társadalom véleményével.

 

2.) Ellenzéki szavazók véleménye a miniszterelnök-jelöltekről

 

A fenti, második ábrából világosan kitűnik, hogy az ellenzéki szavazóknak rendkívül negatív véleménye van a jelenlegi miniszterelnökről. Nincs egyetlen olyan tulajdonság, amelyben Orbán Viktor megközelíteni, pláne megelőzné az ellenzéki jelölteket. Ebben az értelemben az ellenzéki szavazótábor – bárkit is választ jelöltjüknek –, fel tudja ruházni a vezetéshez szükséges erényekkel saját jelöltjét.

 

Dobrev Klára és Karácsony Gerely imázsprofilja a jelenlegi miniszterelnökhöz képest sokkal kiegyensúlyozottabb képet mutat. Ahogy azt a teljes népességre vonatkozó adatoknál látni lehetett, a felsorolt 14 tulajdonság közül kilencben Dobrev, ötben Karácsony mutatói a jobbak.






 

Az egyetlen női miniszterelnök-jelölt jelölt imázsa négy tulajdonság tekintetében tűnik különösen kiemelkedően jónak a főpolgármesterhez képest.

 

Dobrevet magabiztosabbnak, erőteljesebbnek és tapasztaltabbnak látják az ellenzékiek, valamint a szónoki képességeit tekintve is Dobrevet minősítik lényegesen kedvezőbbre.

 

A kutatást Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet kutatási igazgatója és Szabó Andrea politológus, szociológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének tudományos főmunkatársa végezte.

 

További részletek az atv.hu cikkében.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top