Politika

Orbán: Lehetővé tesszük a harmadik oltást, a be nem oltott egészségügyisek nem dolgozhatnak

hvg.hu

A koronavírus elleni harmadik vakcina alkalmazását jelentette be Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök jelezte: aki akarja, az augusztustól kérheti a harmadik oltást, azt pedig majd az orvos dönti el, ki-milyen milyen típusú vakcinát kap. Szóba kerültek még “a szivárványos aktivisták” és Brüsszel “jogi huliganizmusa” is.






 

Megoszlanak a vélemények arról, kell-e harmadik oltás vagy sem, a WHO is bizonytalanságot sugalló közleményt tett közzé – mondta Orbán Viktor szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádióban. Hozzátette: a kormány szerint “félni nem kell” a harmadik oltástól, “nincs is miért elzárni az embereket ennek a lehetőségétől”, ezért

augusztus elsejétől lehetővé tesszük a harmadik oltást.

 

A kormány azt javasolja, hogy a második oltás után teljen el négy hónap, de a háziorvosok ha szükséges, ettől eltérhetnek. Azt javasolta, mindenki keresse fel azt az oltóhelyet vagy a háziorvosát, ahol az eddigi oltásokat megkapta, és ott érdeklődjön. Van elegendő mennyiségű vakcina, az oltáshoz időpontot kell majd kérni, de nem lesz olyan oltási rend, hogy például először az időseket oltják, minél kevesebb adminisztrációval akarják terhelni az egészségügyet – tette hozzá Orbán Viktor. Megjegyezte:

az orvos dönt arról, hogy melyik fajta vakcinát adja be harmadik oltásként.

 






Az átoltottság tekintetében Magyarország jól áll a kormányfő szerint, aki azt is mondta, hogy az oltás kötelezővé tételnek, “a kényszerítésnek” nem a híve, viszont egy esetben kivételt tesz a kormány. Ezek az egészségügyi dolgozók – ennek a csoportnak kötelező lesz felvennie a koronavírus elleni oltást, vagyis

az egészségügyben csak az dolgozhat, aki megkapta az oltást.

 

A 65 év felettiek 85 százaléka van átoltva, a 15 százalékuk viszont “veszélyben van”, főleg “az agresszív, durva delta variáns miatt” – mondta Orbán, emlékeztetve: ezeket az időseket személyesen felkeresik a háziorvosok, a rezidensek és az orvostanhallgatók, hogy rávegyék őket az oltásra.

 

A fiatalabbakról, a 16-18 év közöttiekről azt mondta, “45 százalék között van az átoltottságuk”, és a 14-15 év közöttieket is oltani kezdték, most 13-14 százalék körüli az ő átoltottságuk. Ezt a kormány növelni szeretné, ezért a  tanévkezdés előtt, ha a szülő kéri, minden gyerek megkaphatja az oltást, ennek érdekében “minden iskolában rendezünk oltást” – jelentette be.

 

A beutazásokat egyelőre nem korlátozza a kormány, és azt javasolják a magyaroknak, hogy csak azok utazzanak külföldre, akiknek mindkét oltása megvan már.

 






A védettségi igazolványok “visszavezetéséről” Orbán Viktor azt mondta, most is van három rendezvénykategória – nagy sportrendezvények, nyári fesztiválok, zenés-táncos rendezvények –, ahol az igazolvány előírás, de hogy “mit hoz a jövő, azt nem tudjuk”. Viszont, ha Európában lesz negyedik hullám, akkor “az ideér Magyarországra”, így nem zárható ki, hogy más országokhoz hasonlóan bővíthetik ezt a kört – derült ki a miniszterelnök szavaiból.

 

“A legnagyobb veszélyt nem az a néhány eszement orvos/álorvos jelenti” Orbán szerint, aki oltásellenes, mert “a miniszterelnökök közt is van habókos”, de úgy véli, a politikusoknak nem kellene járványügyi szakemberként feltűnni és járványügyi tanácsokat adni, mert “ez veszélyes”.

 

A miniszterelnök beszélt a melegellenes törvényt ért brüsszeli aggályokról és az emiatt indult kötelezettségszegési eljárásról is. Szerinte “ez utóbbi jogi huliganizmus, randalírozás”. Orbán Viktor úgy fogalmazott: “kilóg a lóláb, sőt az egész ló”. Mint mondta,

“az Európai Bizottság rá akar minket kényszeríteni, hogy beengedjük az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba”.

 

“Semmi köze ehhez Brüsszelnek”, mondta, megjegyezve: lehet az iskolákban szexuális felvilágosítást tartani, de csak olyat, amibe a szülő is beleegyezik, mert “a gyerek a szülőé, ő dönt a neveléséről”.

 

Arról, hogy miért nem ment el a témában tartott európai parlamenti vitára, Orbán azt mondta, “nem hívtak”, és amúgy sem érezte úgy, hogy a vita olyan szintre, “döntő pillanatra” jutott volna, hogy ott lett volna a helye. A vita további fejleményeit úgy értékelte: “véres csata és vita lesz”. Az értékekről folyó viták és a helyreállítási alap pénzkifizetésének összekapcsolását kettős mércének tartja Orbán – hasonlatként pedig a magyar szurkolók viselkedése miatti UEFA-büntetéseket hozta fel.

 

“Kit érdekelt eddig, mi zajlik a német iskolákban? Eddig nem érdekelt, de most már figyelem. Égnek áll az ember haja időnként, hogy mi történik Nyugat-Európában” – mondta az iskolai szexuális felvilágosításra visszatérve.






 

“A vita kerete és nyelvezete jogi természetű, a lényege viszont politikai” – mondta Orbán, aki szerint a saját szabadságunk és a gyereknevelés jogának a korlátozásáról van szó. “Nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszáljanak az iskolákban”, bár hozzátette: “ha a szülő szeretné, hogy szivárványos aktivistával találkozzon a gyereke, akkor szervezze meg neki”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top