Politika

Milliárdokért vásárolt be a kormány a diktatúrák kedvenc kémprogramjából, amivel ellenzékieket szokás megfigyelni

nyugatifeny.hu

Illusztris társaságba kerültünk ezzel.


Magyarország is vett abból a kémszoftverből, amely politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál — írta meg a Bloomberg alapján a Népszava.

 

Olyan illusztris társaságba kerültünk így, amelynek tagja Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia vagy Szingapúr.

 

A leleplezést a Microsoft segítségével tette közzé a Torontói Egyetem. A szoftvert az izraeli Candiru nevű cég gyártja, és összesen 10 országban több mint 100 ellenzéki célszemély elektronikus eszközeire álltak rá vele.

 


A Microsoft biztonsági illetékese azt már nem árulta el, hogy kik voltak a célszemélyek. A Népszava felhívja a figyelmet, hogy ezen a módon autoriter vezetők

betekintést nyertek magánszemélyek, illetve a politikai ellenzék digitális levelezésébe.

 

Hozzáteszik, hogy előzőleg már egy másik izraeli cégről is kiderült, hogy hasonló termékben utazik, de ők a terrorizmus elleni harcra hivatkoztak.

 

A kanadai egyetem ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az autoriter rezsimeknek egész eszközarzenál áll rendelkezésére a hasonló nyomkövetésre: a Candiru nevű szoftver ára 16 millió euró (körülbelül 5,6 milliárd forint), de ezzel “csak” 10 ember számítógépes levelezésére lehet rákapcsolódni, 1,5 milliós felárral ez a szám már 15.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top