Politika

Gigászi öngólt rúgott a kormány a civiltörvénnyel, érdekes dolgok derülhetnek ki miatta

(kiemelt kép: Nemzeti Sport)

Erre eddig senki nem gondolt.






Öngólt rúgott a kormány a civileket vegzáló rendelettel — írta meg pénteken a HVG.

 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, módosíthatják Orbánék a putyini diktatúrát idéző törvényt, amely szerint megszűnik a névtelen adományozás lehetősége a civil szervezetek számára.

 

Akkor Orbán Balázs azt nyilatkozta:

 






“Arról tudok tájékoztatni mindenkit, hogy a Kormány a rendelet módosításával egyértelművé fogja tenni, hogy

az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása,

miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye”.

 

HVG viszont most arról ír, hogy könnyen elképzelhető: hatalmas öngólt rúgott a kormány a rendelettel, mivel alapítványok, egyesületek ugyanis nemcsak a kormány által ellenségként kezelt oldalon vannak.

 

A törvény jelenlegi szövege szerint megszűnik az anonim adományozás, azaz ha valaki pénzt ad egy szervezetnek, annak nyilvánosságrakell hozni a nevét, azt bárki megnézheti a birosag.hu-n. Eddig csak az összegeket kellett feltüntetni, a támogatók nevét nem.

 

“Mivel a civil szervezetekről szóló törvényhez kapcsolódó egyik rendeletet módosították, ezért az új kötelezettség a civiltörvény hatálya alá tartozó valamennyi egyesületre és alapítványra vonatkozik, tehát mindenkire,

a kormány számára kedves szervezetekre is”

— mondta a lapnak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

 

Az egyik ilyen kormányközeli szervezet a felcsúti focicsapatot működtető “A Felcsúti Utánpótlásért Nevelésért Alapítvány”, amely eddig majdnem 28 milliárd forint támogatást kapott — és a TAO még erre jött rá.

 

Erről az összegről eddig annyit lehetett tudni, hogy “más gazdálkodóktól” származik, a rendelet értelmében azonban fel kell tüntetni az adományozókat.






 

A HVG a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítványát is megkérdezte, mit gondolnak az új rendeletről. A válasz az volt:

 

“Eddigi működésünk során minden ránk vonatkozó törvényt, szabályt és rendelkezést betartottunk, és a jövőben is így működünk majd.”

 

A harmadik kormánybarát szervezet, amelyet érinthet a rendelet, a Nézőpont Intézet: a Nézőpont Csoport legutóbb tavaly kapott 5 milliárd forintos megbízást a kormánytól.

 

A lap a szintén érintett Századvég Alapítványt is megkereste, amelynek alapítványa a Századvég Politikai Iskola Alapítvány. Ők azt írták: elkötelezettek az átlátható működés és a törvények betartása mellett, ezért minden esetben az érvényes jogszabályok rendelkezései szerint járnak el, így amint hatályossá válik a rendelkezés ide vonatkozó előírása,

a rendeletben meghatározottak szerint fognak eljárni.

 

“A kért adatokat nyilvánosságra fogjuk hozni, és ezt javasoljuk minden más civil szervezetnek is, ide értve a külföldről finanszírozott NGO-kat”

— fogalmaztak.

 

A CÖF szintén egyetért a rendelettel.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top