Politika

Mi történt? Visszahívták Bodolai Lászlót a Nemzeti Választási Bizottságból

nyugatifeny.hu

Ő volt az, aki egy évvel ezelőtt elindította az Index-lavinát.






Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén döntött arról, hogy visszahívja a testület LMP-s delegáltját, Bodolai Lászlót – írja az MTI.

 

Az NVB elnökét, Téglási Andrást az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté július 19-én kelt levélben tájékoztatta arról, hogy

a párt nevében eljárva visszavonja a testületbe delegált tag, Bodolai László megbízatását.

 

Az NVB tagjai pénteken, elektronikus úton megtartott ülésen ellenszavazat nélkül döntöttek arról, hogy Bodolai László megbízatása a határozat jogerőre emelkedésével megszűnik. A határozat ellen három napon belül lehet jogorvoslatért fordulni a Kúriához.






 

Téglási András megköszönte a visszahívott tag munkáját.

 

Bodolai László volt az, aki az Index Zrt. korábbi tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnökeként szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy kirúgja az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Ez a lépés később azt eredményezte, hogy 80 újságíró távozott a laptól.

 

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberében. A parlament alakuló ülésétől a következő választás időpontjának kitűzéséig a frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.

 

Mivel az LMP-delegált megbízatása visszahívás miatt szűnt meg, pártja – az NVB határozatának jogerőre emelkedését követően – új tagot delegálhat a testületbe, aki az eskü- vagy fogadalomtétel után gyakorolhatja a tagsággal járó jogait és kötelezettségeit.

 






Az LMP már korábban is megkísérelte visszahívni a testületből Bodolai Lászlót: tavaly októberben azonban az NVB elutasította az indítványt, mivel az azt benyújtó Schmuck Erzsébetnek a bírósági nyilvántartás szerint nem volt képviseleti joga az indítvány benyújtásakor.

 

Bodolai László 2015 novembere óta az ellenzéki párt delegáltja a testületben, legutóbb a 2018-as országgyűlési választás után bízta meg az LMP.

(via mti) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top