Politika

Egy korrupciós ügyeken is dolgozó magyar bűnügyi újságírót is megfigyeltek a Pegasus kémszoftverrel

Címkép: PxHere - szmo.hu
Csikász Brigitta már évekkel ezelőtt kapott olyan figyelmeztetéseket, hogy a hatóságok megfigyelés alatt tartják.





Több mint hét hónapon keresztül figyelték meg a Pegasus kémszoftverrel Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát – számolt be róla a Direkt36 a Telexen megjelent cikkében.

 

Csikász telefonszáma is rajta volt azon a kiszivárgott listán, amely a kémszoftvert kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. Ezért a Direkt36 az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábjának segítségével megvizsgálta az újságíró telefonját, a technikai elemzésből pedig kiderült, hogy

2019 áprilisától az év novemberéig figyelték meg a készülékét.

 

Csikász a Direkt36-nak azt mondta, már évekkel ezelőtt kapott olyan figyelmeztetéseket, hogy a hatóságok megfigyelés alatt tartják. Amikor a Pegasusszal megfigyelték, az Átlátszónál dolgozott, most pedig a Blikknél ír politikusok és hatóságok visszaéléseiről vagy korrupciógyanús ügyeiről.






 

Megfigyelése idején például olyan európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről is írt, ahol az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF hiába jelezte sorozatosan a problémákat a magyar hatóságoknak, azok mégsem jártak az ügyek végére.

Az újságíró szerint lehetséges, hogy nem is konkrétan valamelyik cikke érdekelte a megfigyelőit, hanem “ugyanúgy, mint korábban, az információs és kapcsolati hálómra voltak kíváncsiak”. Elmondása szerint már 2010 óta azzal a tudattal dolgozik, hogy időről-időre lehallgatják, megfigyelik. Tudomása szerint még a WhatsApp- és Viber-üzeneteit is olvassák, olyasmit viszont még nem érzékelt, hogy a megfigyelése közvetlen hatással lett volna a munkájára.

 

„Mindig is tudtam, hogy a témáim, cikkeim nem minden esetben aratnak mindenkinél tetszést, lelkesedést” – mondta Csikász Brigitta.

 

Azt is hozzátette, a forrásai tisztában voltak azzal, hogy a munkája során megfigyelhetnek, lehallgathatnak embereket, és esetleg őket is, azonban ennek ellenére kitartottak mellette.

 

“Szomorúan látom, hogy az ügy kezd elhalni, pedig ezzel komolyan foglalkozni kellene, hiszen, ahogy én, más is válhat megfigyelés célpontjává, vagyis áldozattá. Emellett, a nyomozás során is előkerülhet a nevem, illetve, már vissza is hallottam, hogy én lehetek a Pegasus-ügyben érintett negyedik újságíró. És ha ez szélesebb körben el is terjed, nem szeretném, ha bárki azt gondolná, hogy félek. Mert erről egyáltalán nincs szó.

 Nincs mitől tartanom. Ahogy korábban sem illetődtem meg a lehallgatásommal kapcsolatos információkon, így most sem fogok félni. Ahogy eddig, a jövőben is ugyanúgy fogom végezni a munkámat a visszás és törvénytelen ügyek feltárásban”

– írta a Blikken megjelent írásában.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top