Politika

Guardian: Orbán legfőbb célja, hogy megteremtse a XXI. század első európai jobboldali diktatúráját

nyugatifeny.hu

Jó úton halad a céljai felé.






Véleménycikket adott közzé a Guardian gazdasági-politikai lap. A neves brit újság szerzője, Nick Cohen arról írt cikkében, hogy

Orbán Viktor azt a célt tűzte ki magának, hogy a Franco-uralom óta az első európai jobboldali diktatúrát hozza létre.

 

A szerző szerint ennek dacára “körberajongja” a magyar miniszterelnököt a jobboldal az Amerikai Egyesült Államokban. A Fox News tudósítója, Tucker Carlson eljött Magyarországra, hogy interjút készítsen a miniszterelnökkel, és később azzal tudja népszerűsíteni a politikust saját hazájában.

 






Ez a cikk írója szerint kettős érdekek miatt fordulhatott elő: az amerikai jobboldali sajtóorgánum és a magyar kormány is egy olyan kitalált ellenségképpel száll szembe, ami annyira veszélyes, hogy meg kell harcolni ellene. A szerző megemlékezett arról, hogy a páni félelmet “a globális liberális elit” ellen használják fel, mert a nacionalista politikusok szerint nem szállnak szembe a bevándorlással.

 

A Guardian újságírója azt is megemlítette, hogy Orbánék szerint Soros muszlimokat akar Magyarországra zúdítani, és ezzel hergeli a kormány a lakosságot. Mindemellett azonban más ellenségeket is kijelölt a kabinet: a melegek és az LMBTQ-közösség további tagjai is célkeresztbe kerültek, akiket a pedofilokkal mosnak össze a hatalmi érdekeik miatt.

A paranoid politika célja, hogy mindig legyen ellenségkép, amivel a lakosságot sakkban lehet tartani.

 

A szerző szerint a paranoid politika kizárja a demokráciát, ugyanis Magyarország esetében Orbán az ellenfelet a nemzet ellen cselekvő árulónak tartja.

 

Leírta, az ellenség megsemmisítése céljából Orbán nem fél a törvényekhez nyúlni, ami a jogállamiság felszámolásával és a hatalmi elit bebetonozásával jár. A szabad sajtó bekebelezése és a felsőoktatásba való politikai beavatkozás pedig már a mindennapok része.

 

Az újságíró a hatalom által eltartott emberekről, például Mészárosról is írt, de megemlítette a szavazókörzetek fideszes érdekek szerinti átszabását is. Emellett arról is szó esett, hogy az állami egészségügy leépülése miatt a kisembernek lassan az alapvető szolgáltatásokért is fizetnie kell. A bíróságok is a politika foglyává váltak: a lojalitás a perdöntő a pozíciók megszerzéséért.

 






A cikk írója szerint felmerül a kérdés, hogy vereség esetén átadja-e Orbán a kormányrudat. Ha igen, szerinte

börtönben végezheti más tekintélyelvű politikusokhoz hasonlóan.

 

Zárásként arról is szó esett, hogy az európai konzervatívok a fasiszta diktatúrák után megfogadták, hogy a liberális demokráciát tartják politikailag mérvadónak. Ezzel azonban egyre többen szembefordulnak, és Orbánhoz hasonlóan akár Londonban, Boris Johnsonnál is megfordulhat Tucker Carlson, hogy istenítse az autokratikus kormányzását, amely egyre inkább orbanizálódik.

(Guardian/Népszava) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top