Politika

Végleg meghátráltak Orbán elvbarátai: Visszavonják a pártállami törvényeket

nyugatifeny.hu

Letértek a magyar útról.

A lengyel kormány megszünteti az Európai Bizottság által bírált fegyelmi kamarát,

amelyet az ország vezetése az igazságszolgáltatáson belül hozott létre. Erről Jaroslaw Kaczynski, az ország miniszterelnök-helyettese — aki sokak szerint a háttérből Lengyelország legnagyobb hatalmú vezetője — számolt be.

 

Kaczynski a Jog és Igazságosság nevű kormánypárt elnöke is. A politikus a lengyel PAP nevű hírügynökségnek nyilatkozott az ügyben. Ebben kijelentette, hogy nem az európai uniós testület nyomására változtatnak a kamarán, hanem “egyszerűen azért, mert nem teljesíti a feladatait“.

 

A miniszterelnök-helyettes azt is elmondta, a testület megreformálásával kapcsolatos első javaslatok szeptemberben érkezhetnek kormánytervezetek formájában. Terveik szerint a kamarát nem fogják megszüntetni, azonban más működési formát találnak ki a szervezetnek.


 

A lengyel igazságügyi miniszter nemrég arról beszélt, hogy nem kell az Uniónak megfelelniük a bírált működési forma esetében, sőt, akár ki is léphetnek az EU-ból. Ennek ellenére

Kaczynskiék lépése meghátrálásnak tűnik, ugyanis a mostani döntéssel megfelelhetnek az EB által hozott határozatnak.

 

A lengyel bíróságok reformjáról még elsőként az Európai Bizottság, majd júliusban az Európai Bíróság mondta ki, hogy ellentmond az igazságszolgáltatás függetlenségének. Ezt az ítéletet azonban a lengyel alkotmánybíróság elutasította, és egyben megkérdőjelezte az uniós jog elsőbbségét a nemzetivel szemben.

 

A konfliktus egészen odáig gerjedt, hogy felmerült Lengyelország uniós kilépésének lehetősége. Ezt azonban maga a miniszterelnök, Mateusz Morawiecki cáfolta, aki szerint a

kilépés vádja mindössze alaptalan pletyka, és az ország vezetése nem unióellenes, csupán “eurorealista”.

(MTI nyomán) |forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top