Belföld

Nagyot drágulhat a kenyér januártól

Hiánycikk lett a búza, a malmok januártól 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát. A boltok polcain pedig összességében 10-15 százalékos drágulás jöhet.

 

 

Az elmúlt 7-8 év csöndje után a hetekben drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött a tőzsdei termékek piacán, így a búza, kukorica árában is – szinte – duplázódást látni. Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta, tonnánként 40-50 ezer forint helyett ma már 90 ezer forint felett jár az ár.

A drágulás természetesen megjelenik a liszt, majd a kenyér árában is.

Hollósi Dávid szerint a drágulásnak több összetevője van: energiaválság, Covid okozta gazdasági változások és az aktuális nyersanyagpiaci szuperciklus. Néhány hete az iparági szereplők még mindenkit nyugtattak, hogy van elég búza, de a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója szerint csak fizikailag van meg a gabona, a készleteket már lekötötték. Így tehát van egy negyedik összetevője is a drágulásnak: a hiánycikk státusz.

“A problémát az okozza, hogy a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát, az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár. Azzal biztos számolni kell, hogy tavasszal drágábban fogunk tudni vásárolni sütőipari termékeket” – fogalmazott a szakember.


A malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januárban, de Hollósi Dávid szerint a boltok polcain összességében 10-15 százalékos drágulás jöhet.

De azt is hozzátette: ez csak “a tankönyvi matematika”, több befolyásoló tényező módosíthatja az árat tavaszig.

 

 

 

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top