Politika

Róna Péter: bekerültünk egy eladósodási spirálba, jövő áprilisban rosszabb állapotban lehet a nemzetgazdaság, mint 12 éve volt

N1TV

Ha a helyzet nem javul, az Orbán-kormány az áprilisi választások idején rosszabb állapotban fogja átadni a nemzetgazdaságot a következő ciklusnak, mint amiben átvette 12 évvel ezelőtt – mondta Róna Péter közgazdász az N1TV-nek adott interjújában.

 

Az Exkluzív című műsorban Róna arról beszélt, a gazdaság eladósodása rohamosan nő, a nemzetgazdaság eladósodása az év végére el fogja érni a GDP 90 százalékát, a vállalati eladósodás már az év közepére 14 százalékkal növekedett, a háztartások tartozásai 10 százalék körül emelkedtek, a költségvetési deficithez pedig az elmúlt három hónapban csatlakozott egy folyó fizetési mérlegdeficit – magyarázta.

Ennek tetejébe jön egy nagyon ijesztő mértékű infláció, ami az elmúlt hónapokban elszabadult

– emelte ki.

 

Róna Péter úgy látja, az Orbán-kormány három éven keresztül hitelekkel fűtötte a gazdasági növekedést, így az eredményeket is ezekkel a hitelekkel teremtette elő. Ezzel nem is lenne gond – tette hozzá -, ha a hitelből előteremtett termelőképesség és kapacitás többet hozna, mint amennyibe a hitel kerül – de sajnos ennek a közgazdász szerint az ellenkezőjét láthatjuk.

 

„Minden egyes forint gazdasági növekedés 118 forint hitelnövekedést vonz maga után” – jelentette ki, és bár ennek egy része leírható a járvánnyal, de még akkor is jelentős hitelnövekedésről van szó.

„Bekerültünk egy eladósodási spirálba”

– mondta, majd megjegyezte, az elmúlt három év cselekvése a Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikájához hasonlítható.

 



Róna Péter arról is beszélt, hogy a hazai munkabérek 75 százaléka van az európai szegénységi küszöb alatt:




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top