Politika

Új uniós szabályok: ismét karantén várhat az oltatlanul utazókra, kiegészítik az uniós Covid-igazolványt

Pexels

Csütörtökön új utazási ajánlásokat jelent majd be az Európai Bizottság. A vakcinával rendelkezők számára nem lesz változás, kivéve, ha valakinek kínai vagy orosz oltása van – írja a hvg.hu az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ igazgatójának közleménye alapján.

 

Andrea Ammon közleményében azt írja “az ECDC által futtatott közelmúltbeli modellezési forgatókönyvek azt mutatják, hogy a vírus delta variánsa mint potenciális betegségteher az EU-ban/EGT-ben nagyon magas lesz decemberben és januárban, hacsak most nem alkalmaznak közegészségügyi intézkedéseket, a vakcinafelvétel növelésére irányuló folyamatos erőfeszítésekkel kombinálva, a teljes népesség körében.”

 

Noha az igazgató szerint az oltási programoknak köszönhetően sikerült megelőzni számos halálesetet és kórházi felvételt, továbbra is vannak olyan korcsoportok és alpopulációk, amelyeknél a lefedettség a kívántnál alacsonyabb, így ezen társadalmi rétegeknek beoltása mellett a harmadik adagok felvételére is figyelmet kell fordítani. Úgy véli, ezzel együtt sem kerülhetők el a nem orvosi, gyógyszerészeti intézkedések.

Az EU-ban jelenleg az átlagos átoltottsága szint a teljes népességre vetítve 70 százalék alatt van.

 



A kórházba felvett betegek nagy része pedig a nem oltottak, azon belül a valamelyik kockázati csoportba tartozók közül kerül ki.

“Az országoknak fontolóra kell venniük az emlékeztető oltást minden 18 éves és idősebb felnőtt számára, elsőbbséget kell élvezniük a 40 év felettiek csoportjai”

– fogalmazott az ECDC igazgatója, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a nem gyógyszerészeti beavatkozásokat – vagyis a korlátozó intézkedéseket – is meg kell fontolni, különös tekintettel a közelgő ünnepi időszakra, amikor többen utaznak és gyűlnek össze zárt térben.

 

Az időzítés egyébként nem véletlen: az Európai Bizottság ugyanis új utazási ajánlásokat jelent be holnap csütörtökön, a lap azonban azt írja, részletek már kiszivárogtak, ez alapján

az oltottak (vagy frissen teszteltek) számára nem jelent változást az új rendszer, a digitális Covid-igazolvánnyal nem rendelkezők azonban jó eséllyel kényszerülhetnek karanténra.

 

Ez pedig azt jelenti, hogy

az európai országok többségében az orosz vagy a kínai oltással rendelkezőket továbbra is úgy kezelik, mint az oltatlanokat.

 


A brüsszeli ajánlások mindezt úgy szeretnék elérni, hogy az országalapú megközelítést felváltja a személyalapú: vagyis, hogy az uniós országoknak többé nem attól függően kell előírniuk karantént, hogy honnan érkezik az utas, hanem attól, hogy rendelkezik-e érvényes digitális Covid-igazolvánnyal.

 

További változás, hogy az országtérkép mellett figyelembe veszik például az oltások arányát, az uniós Covid-igazolványt pedig kiegészítik olyan frissítéssel, amely tartalmazni fogja a harmadik vagy emlékeztető oltásokat is.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top