Politika

Kiakadt a korábbi jegybankelnök Orbánék intézkedésein: Szerinte agymosással hülyítik az embereket a választások előtt

nyugatifeny.hu

Nem rejtette véka alá a véleményét.

Interjút adott az ATV Egyenes beszéd című műsorának hétfőn este Surányi György, amelyben arról beszélt, a kormány propagandával igyekszik a megszorításokat elfedni. A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke azt mondta, folyamatosan romlanak Magyarország gazdasági mutatói, és emiatt vita van a jegybank, valamint a Pénzügyminisztérium között, ki vállalja ezekért a felelősséget.

 

Surányi az infláció folyamatos növekedéséért a kormányt tartja hibásnak, és úgy véli,

a 7 és fél százalékos inflációnak legfeljebb harmadáért okolhatók külső tényezők, például a koronavírus miatti világgazdasági helyzet.

 

Ezen túl azonban politikai hibákat lát az infláció elszállásában.


 

Surányi úgy látja, kölcsönös felelősség terheli a Pénzügyminisztériumot és az MNB-t a helyzet romlásában. “Matolcsy Györgynek igaza van abban, hogy orbitális költségvetési hiány van, nagyon durván emelkedett az államadósság, nagyon erősen romlik a külső mérlegünk, gyorsul az infláció és mindezek mögött lassan egy nem fenntartható pályára kerül a magyar gazdaság” — jelentette ki.

 

A kormányzati válságkezelést veszélyesnek nevezte, és hozzátette,

a választások előtti hirtelen, fejetlen osztogatásnak komoly inflációnövekedés lesz a következménye jövőre.

 

Emiatt a kormánynak 2022-ben a költségvetés kiigazításáról is gondoskodnia kell majd, bizonyára a választások után. “A költségvetésből korlátlanul önteni a pénzt a gazdaságba, az egyszerűen a szakmánk meg nem értése” — mondta, hozzátéve, hogy éppen a legelesettebbeknek, a munkájukat elvesztőknek nem nyújtott segítséget a kormány.

 

A válságkezelést “gyenge közepesnek” és felemásnak nevezte. Surányi hozzátette, jelenleg is megszorító politikát folytat a kormány, ugyanis az önkormányzatokat jelenleg is szorongatja, valamint 325 milliárd forint értékben halaszt el beruházásokat.

 

Szerinte

a jelenlegi költségvetési politika szemfényvesztés, “ami egy óriási agymosással, propagandával azt az érzetet kelti, mintha nem lenne megszorítás“.

 

Kijelentette, számos többletkiadást fel lehetne függeszteni, amely nem keltené azt az érzetet, hogy a kormány megszorítást hajt végre.


(ATV nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top