Politika

Újabb rémisztő adat látott napvilágot: még csak az elején járunk az infláció-bombának

Fotó: MTI

Csak kapkodjuk a fejünk a boltban egy-egy bevásárlás során, hogy mennyit is kell fizetnünk a kasszánál az élelmiszerekért. Az infláció olyan mértékű, hogy szintre hétről-hétre érezhetően többe kerül az, amit leemelünk a polcról, egyre kevesebb árut kapunk a pénzünkért. A mostani adatok szerint pedig a helyzet csak romlani fog.

 

Amikor inflációról beszélünk, akkor általában a fogyasztói árak emelkedését említjük, hiszen közvetlenül ez érint mindenkit a vásárlásai során. Ám van még másik két adat, amelyből a hosszútávú gazdasági folyamatokra lehet következtetni. A termelői árak változása és az ipari árindex két olyan mérőszám, amelyeknek a hatása nem azonnal, hanem akár fél éves csúszással is jelentkezhet. A belföldi értékesítés termelői árindexe

IDÉN OKTÓBERBEN 26,6 SZÁZALÉKKAL VOLT MAGASABB, MINT EGY ÉVVEL KORÁBBAN,

ennek közvetlen hatását érezzük most, az export adatokkal kiegészítve pedig még legalább fél évig számíthatunk folyamatosan áremelkedésre! Az alábbi ábrán jól kivehető mindez:

Abban pedig végképp nem lesz köszönet, ha ezek az áremelkedések utat találnak a polcokra, hiszen a termelői árak, és magának az ipari termelésnek is nő az ára, akkor az drasztikus emelkedést hozhat azoknak a termékeknek az árában is, melyeket a hátköznapokban mindennap vásárolunk. Surányi György, Nemzeti Bank volt elnöke írásában kifejtette, hogy az infláció legalább kétharmadáért a kormány a felelős, hiszen a MNB a kormány támogatásával az elmúlt években tudatosan gyengítette a forintot, ezért a forint teljesen indokolatlanul leértékelődött. A volt jegybank elnök példaként hozza fel, hogy


HA NEM EZT A POLITIKÁT KÖVETTE VOLNA A KORMÁNY, AKKOR MA 50 FORINTTAL LENNE OLCSÓBB A BENZIN LITERJE MINDENKINEK.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top