Politika

Petíció indult, hogy az EU ne adja Putyin kezébe Magyarországot és a periféria-országokat

nyugatifeny.hu

Az Unió megelégelte az Orbánokat, és leválaszthatja magáról a “ballasztot”.

Közös petíciót indított Ara-Kovács Attila, a DK és Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője az uniós egység megőrzése érdekében, a kétsebességes EU tervével szemben.

 

A kezdeményezők a petíció leírásában úgy fogalmaznak:

Tisztelt Barátaink!

Nyolcvannégy évvel München, hetvenhét évvel Jalta, és csak harminchárom évvel a vasfüggöny lebontása után régiónk ismét nagyhatalmi alku tárgya lett. Olyan alkué, amely nemzedékekre befolyásolhatja régiónk jövőjét. Sem Münchenben, sem Jaltában nem volt beleszólásunk sorsunk alakításába, ezúttal azonban kötelességünk felemelni szavunkat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Unió vezetői számára a közelmúltban világossá tette, hogy fel kívánja éleszteni a Brezsnyev-doktrínát: az orosz érdekszféra újjáépítésén dolgozik, ami egyet jelent nem csak a posztszovjet térség ellenőrzésével, de az EU kelet- és közép-európai perifériájának befolyásolásával is.

Amennyiben az Európai Unió a „kétsebességes Európa” koncepciójának felkarolásával elfogadja Moszkva alkuját, azzal kétségtelenül sok rövid távú belső problémáját orvosolni tudná: egyszerre tudna megszabadulni az európai egység kerékkötőjeként működő Orbán-féle politikusoktól, és rövid távon megoldani az ukrán válságot Putyin pacifikálásával.

A „mag-EU” zavartalanul fejlődhetne és sikeresen vehetné fel a versenyt olyan vetélytársakkal, mint például Kína. A periféria országai úgysem akarnak sem európai értékeket, sem plurális demokráciát, sem jogállamot, sem sajtószabadságot, sem európai ügyészséget, így megkaphatják, amit akarnak, járhatnak a saját útjukon.

Egy pragmatikus, pusztán gazdasági érdekeken alapuló lazább együttműködés mindenkinek megfelelne: a nyugati országok multinacionális vállalatainak profitérdekei továbbra sem sérülnének, Orbán pedig zavartalanul építhetné tovább autoriter hatalmát.

A jövőben Orbánnak nem kellene magyarázkodnia a jogállamisági normákat megszegő lépései miatt, putyini mintára és segédlettel építkezhetne, az EU meg végre megszabadulna a „köröm alatti tüskétől”, ami naponta gátolja működését és igazolja tehetetlenségét.

A Biden-Putyin megbeszélés ebben a témában még előttünk van, de félő, hogy hasonló logika ott is működhet: ha Oroszországot le lehet választani Kínáról, azért mi, közép- és kelet-európaiak nem jelentünk túl nagy árat. Az Orbán-félék már régóta jelentenek terhet Amerika számára.

Azt természetesen tudjuk, hogy sem Orbánt, sem Putyint nem lehet pacifikálni. Ők is, mint minden antidemokratikus vezető, világossá tették, hogy csak az erőből értenek.

Európa több alkalommal olyan hibát követett el, amelynek évtizedekig tartó súlyos következményekkel fizette meg az árát, elég itt csak a Népszövetség kudarcára és Jalta következményeire utalni.

Emeljük fel szavunkat, amíg nem késő, csatlakozzon mindenki, hogy megakadályozzuk, hogy Közép- és Kelet-Európa sorsáról ismét a fejünk felett döntsenek.

Ez lenne a – sajnos teljesen szétzilált – Visegrádi Együttműködés igazi feladata is. Ezúttal nem maradhatunk csendben, és Európa most nem engedhet meg magának ismét olyan hibát, ami az Európai Unió széteséséhez vezethet!Tisztelt Barátaink!

Kérjük, hogy aláírásotokkal csatlakozzatok ehhez a felhíváshoz, amelyet most, az új év kezdetén indítunk útjára. Ne hagyjuk, hogy a jövő nemzedékeinek sorsát befolyásoló döntések ismét nélkülünk szülessenek meg!

Mi nem akarunk másod- és harmadosztályú európaiak lenni, és nem akarunk az EU perifériáján ismét orosz befolyás alatt élni! Magyarország és Közép-Európa helye egy évezred óta az egységes, demokratikus és jóléti Európában van, amelynek mind a kötelességeit, mind az előnyeit vállalni akarjuk.

Ara-Kovács Attila, EP képviselő (DK)

Gyöngyösi Márton, EP képviselő (Jobbik)

 

A petíciót >>ITT TUDOD<< aláírni.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top