Politika

Új szelek fújnak: Orbán Viktor elszigetelődik a V4-eken belül, a cseh miniszter már az ellenzék áprilisi győzelmét várja

Ellenszel.hu

Új szelek fújnak a V4-eknél azután, hogy decemberben felállt a Petr Fiala vezette új, öttagú cseh kormány. Ezt igazolja a cseh Európa-ügyi miniszter interjúja, aki a Hospodarske Novinyban igen keményen beszélt Budapestről és Varsóról – írja a Népszava.

Mikuláš Bek, Csehország új Európa-ügyi minisztere a Hospodářské noviny című lapnak adott interjújában kijelentette: Magyarországon és Lengyelországban megsértették a jogállamiságot.

 

Bek az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy az új cseh kormány is egyértelműen kifejezésre juttatja: alapvető fontosságúnak tartja az uniós értékek védelmét.

“Egyértelmű, hogy az ODS-ben vannak olyan befolyásos hangok, amelyek Magyarország és Lengyelország mellé állnak majd”

– ismerte el a tárcavezető. Utalt arra, hogy az Polgári Demokrata Párt (ODS) európai parlamenti képviselői például nem szavazták meg a Magyarországot és Lengyelországot bíráló európai parlamenti állásfoglalásokat. Petr Fiala ugyanakkor aggodalmát fejezte ki Magyarország úgynevezett „oligarchizálódása” miatt.

 

Bek szerint az új kormánynak meg kell találnia a közös hangot a különböző vélemények között.

„Ami fontos, az a metszéspont, és véleményem szerint ez nem lehet máshol, mint a jogállamiság védelmében, amelyet mindkét országban megsértettek”

– jelentette ki Bek az interjúban.


 

Az uniós ügyekért felelős miniszter utalt arra is, hogy Lengyelország és Magyarország elszigetelődhet nem csak az Unión, hanem a visegrádi csoporton belül is.

„Magyarország és Lengyelország most komoly konfliktusban van az EU többi részével, Csehország és Szlovákia pedig más kottából játszik”

– mutatott rá a miniszter.

 

„A visegrádi együttműködés meggyengült. Ez a helyzet azonban mindkét országban (Lengyelországban és Magyarországon) a választások után megváltozhat, Magyarország esetében talán már ebben az évben” – tette hozzá Csehország új Európa-ügyi minisztere.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top