Politika

Az ellenzék nekiment Orbánnak: ha nem lesz elszámoltatás, ezek két év múlva visszajönnek

fuggetlennemzet.hu

Budapesten kampányolt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje. Az amúgy izgalmakban kevésbé bővelkedő fórumot fideszes kérdezők és az ellenzék soraiban is kétségeket ébresztő témák felemlegetése fűszerezte.

Megkezdődött az ellenzéki előválasztás kampányidőszaka: Gyurcsány Ferenc kedden fiataloknál kilincselt, szombaton pedig Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt és Kálmán Olga, a Budapest IV. választókerület DK-s jelöltje tartott utcafórumot a Széll Kálmán téren. Bár az események csak mostanában kezdenek szaporodni, egyelőre megállapítható:

a politikusok a saját köreiket igyekeznek megszólítani, a kormánypárti kommenteket és az ellentüntetők akcióit pedig megpróbálják a Fidesznél látott cinizmussal lesöpörni az asztalról.

Kálmán és Márki-Zay szombat reggeli találkozóján 20-30 ember gyűlt össze, jó részüket a Mindenki Magyarországa Mozgalom (ennek vezetője Márki-Zay) és a Demokratikus Koalíció önkéntesei adták. Mindketten azzal kezdték beszédeiket, hogy Márki-Zay az élő példája annak, hogy a Fidesz legyőzhető: a 2018-as hódmezővásárhelyi siker alapján a miniszterelnök-jelölt úgy látja, nem léteznek nyerhetetlen körzetek, az előválasztás pedig segíteni fog abban, hogy sehol ne kelljen elengedni a győzelmet.



Bár a támogatói kör (legalábbis annak kevés, de annál hangosabb tagja) az ehhez hasonló kifejezéseket elégedetten fogadta, nem volt egyhangú a lelkesedés a Széll Kálmán téren. Még a beszédek kezdete előtt próbáltak az aktivisták kiosztani egy szórólapot egy ellenséges érzelmű férfinak, az alábbi beszélgetést előidézve:

„Adhatok egy szórólapot? Márki-Zay Pétert támogatjuk.”
„Büdös g**i kommunisták, hagyjanak békén!”
„Anyáddal beszélj így!”

Erre a férfi hasonlóan emelt hangon tudakolta, hogy miért szidalmazza egy „kommunista” az ő édesanyját.

Ennél is látványosabb volt azonban, ahogyan Márki-Zay reagált, amikor a kormánypárti sajtó agendájával összecsengő kérdéseket kapott. A polgármestert arról kérdezték, mit szól Cseh Katalin Momentumos EP-képviselő a kormánymédia által felhánytorgatott ügyéhez, melyben cégei milliárdokat kaszáltak – mostani tudásunk szerint szabályosan. Márki-Zay az érezhetően provokatív kérdésre hevesen reagált:

Ha valami, akkor jogállamisági jel az, hogy egy ellenzéki is nyerhet EU-s pénzt Magyarországon.
Mészáros Lőrinc korrupciós ügyeivel mit kezdünk?
Deutsch Tamás ahhoz az EU-s csalás elleni bizottsághoz (OLAF) fordult az ügyben, amely korábban elítélte Tiborcz Istvánt, de akkor még érdekes módon hazugságot kiáltott. Ha az OLAF elítéli Cseh Katalint, mi is el fogjuk.

A témát a baloldali közönség is élvezte: a láthatóan kormánypárti érzelmű kérdező szinte minden szavára jutott bekiabálás, melyben „fideszes hazugságnak” nevezték Cseh támogatási ügyét.



Márki-Zay ezen kívül egy dologgal kampányolt hevesen: az euróval. A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője úgy véli, határozottan ki kell állnia az ellenzéknek az euróbevezetés ügye mellett, ugyanis „ezzel lehetne megmenteni a magyarok béreit és mélyreható gazdasági reformokat elindítani.” Úgy látja, ez az a téma, amivel lehetséges megszólítani a fideszes szavazókat is, hiszen többen közülük is eurót szeretnének Magyarországon. Viszont mint mondta, a kérdésben még az ellenzéki pártok között sincs egyetértés, pedig szerinte ez az ellenzék fő kampánytémája kellene legyen.

Márki-Zayt láthatóan különösen foglalkoztatja a fideszes szavazók megszólítása. Kiemelte, hogy „ami a Fidesz kormányzásából jó”, azt az ellenzéki pártok készek megtartani, így például a déli határkerítés lebontására sem kell számítani.

Hozzátette ugyanakkor, hogy míg a szocialisták elszámoltatása 2010-ben elmaradt (itt sejtette azt is, hogy azért, mert a Fidesz is részese volt a 2010 előtti korrupciós ügyeknek), 2022-ben ez nem ismétlődhet meg, hiszen szerinte

„ha nem lesz elszámoltatás, ezek két év múlva visszajönnek”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top