Politika

OKJ-s vizsgák elcsalása több milliós kenőpénzért? Egy kormányhivatali osztályvezető és egy rendszergazda megoldotta

fuggetlennemzet.hu

A rendszergazda néhány vizsgát titkosított a kamarák elől, hogy a kormányhivatal osztályvezetője maga jelölhessen ki vizsgáztatókat, de még az elcsalt vizsgákra felkészítő tanfolyamokért is jó pénzt kaptak.

Öt embert gyanúsítottak meg a nyomozó ügyészek, mert szabálytalan OKJ-vizsgáztatással több millió forint kenőpénzhez jutottak – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A megalapozott gyanú szerint a korábban egy megyei kormányhivatal osztályvezetőjeként dolgozó kormánytisztviselő és a felnőttképzések adatait tároló elektronikus rendszert létrehozó, majd kizárólagos rendszergazdaként üzemeltető informatikus átalakította a rendszer működését. Ez alapján az egyes OKJ-vizsgák a rendszer felhasználói felületén nem jelentek meg, egy titkos felületre kerültek, amelyet csak ők és a velük együttműködő személyek láthattak. Így a szakmai és gazdasági kamarák, amelyek rendes körülmények között kijelölhetnék a vizsgabiztosokat, nem értesültek ezekről a vizsgákról, így vizsgabiztosokat sem tudtak kijelölni.


A kormánytisztviselőnek így volt lehetősége, hogy saját maga jelöljön vizsgabizottsági tagokat, akiknél már elérte, hogy a vizsgázókat átengedjék. Ha ez nem lett volna elég, a feleségével együtt több céget is irányított, amelyek vizsgára felkészítő tanfolyamokat, valamint vizsgáztatást szerveztek. Ezek a társaságok több mint húsz vizsgázótól kaptak pénzt, 150 és 440 ezer forint közötti összegeket.

Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség öt embert hallgatott ki gyanúsítottként, közülük három őrizetét rendelték el, két gyanúsítottnak pedig a letartóztatását indítványozták.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top