Politika

Balog Zoltán aggódik a lelkipásztorok fizetése miatt – néhányan méltatlan körülmények között végzik a munkájukat

fuggetlennemzet.hu

Interjút adott a Szemlélek magazinnak Balog Zoltán református dunamelléki püspök, az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) 2012 és 2018 között vezető miniszter. Balog beszélt a 2012-es diáktüntetések egyik mozzanatáról, és arról is, hogy miként látja az egyháza jelenlegi helyzetét.

„2012-ben, miniszterségem kezdetén a diákok az utcán tüntettek. Balhéztak, kicsit gyújtogattak, kiabáltak, tiltakoztak. Lementem a kormányülésről a Kossuth térre közéjük, hogy beszélgessünk, de nem akartak velem szóba állni. Az egyik diákvezér mellett mentem, aki beszélt is velem, meg nem is.

Valaki ráköpött a cipőmre, én meg csak mentem, gondoltam, nálam nagyobb ember is járt már kálváriát.

Sugdosták egymásnak, hogy »Nincs kézfogás!«️, nem is fogott velem senki kezet.
Egészen a közelben lévő minisztériumi épületig mentünk, amikor az egyikük hátrafordult és halkan odamondta, hogy »Áldás, békesség!«️ Azonnal tudtam, hogy megvan a kapcsolat!”


– emlékezett vissza Balog, aki szerint akkor olyan megállapodást sikerült kötni a tandíjról, a röghöz kötöttségről, a visszatérítésről és a diákhitelről, amit mindenki elfogadott. „Azóta is ezt a rendszert alakítgatja a mindenkori kormányzat” – tette hozzá.

Balog elmondta, hogy az elmúlt tíz évben az adófelajánlások alapján a magyar református egyház létszáma százezerrel növekedett, ugyanakkor a templomba járók száma stagnált, csak enyhe növekedést mutatott az elmúlt években. Figyelmeztető jelnek tartja a lelkészi kar tagjainak lelki megfáradását és kiégést.

„Sok lelkipásztor anyagilag is méltatlan körülmények között végzi a munkáját, túl nagyok a jövedelemkülönbségek a nagy és a kis gyülekezetek között, tehát ezen a téren is van tennivaló.”


– mondta Balog, aki úgy látja, hogy a reformátusok a fiatal lelkészek terén valamivel jobban állnak, mint a többi felekezet. „Jelenleg van elég lelkipásztorunk, akikkel a szolgálatot el tudjuk látni, de jobban meg kéne őket becsülni. Bizony, pályaelhagyók nálunk is többen vannak, mint 30-40 évvel ezelőtt, hiszen manapság sokkal nagyobb az elszívó hatás.”

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top