Politika

Török dúsgazdag üzletember, Orbán veje és néhány érdekes kapcsolat – Milliárdosok pártján a kormány – jakuzzi épül közpénzből

fuggetlennemzet.hu

Tokaj egyik emblematikus szállodája is vissza nem térítendő költségvetési támogatásból újulhat meg, pedig a tuljadonos család a leggazdagabb magyarok közé tartozik. Az Ináncsy famíliából a családfő felesége és fia is állami segítséget kapott, pedig a Közvágóhíd eladásából milliárdosok lettek, most pedig Budapesten és Debrecenben is luxuslakásokat építenek.

Saját Facebook-oldalán jelentette be büszkén Posta György, Tokaj független, de a Fidesszel remek kapcsolatot ápoló polgármestere, hogy elindult a megújulás útján a Hotel Tokaj, miután a tulajdonos megbízta a Bord Építész Stúdiót az épület tervezési feladataival. Szeptemberben várható az emblematikus épület bontása, 2021-ben pedig már kész is lehet az új szálloda. Az örömteli tájékoztatásból mindössze az a részlet maradt ki, hogy a Hotel Tokaj az Ináncsy-hotelbirodalom része, a felújításra pedig 349 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott költségvetési forrásból a Hotel Tokaj Kft. a kormányzati felügyelet alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatokon keresztül.

A cég az Ináncsy Holdingon kereszül ugyan Ináncsy Ernő tulajdonában van, a cégvezető pedig a testvére, Ináncsy Márta, de a hotelbirodalom megalapozója és központi figurája Ináncsy Miklós, akinek vagyonát tavaly 29,3 milliárd forintra becsülték, ezzel ő lett a 43. leggazdagabb magyar. Övé többek között a négycsillagos Hotel Aurum Family, a Hotel Aurum, a Park Hotel Ambrózia és az InHotel Hajdúszoboszlón, emellett kisebb szálláshelyek tulajdonosa is. Vagyis ez egy újabb példája annak, hogy a kormány olyan szállodák felújítását finanszírozza közpénzből (ezúttal 349 millió forinttal), amelyek milliárdos tulajdonosainak minden bizonnyal akadna saját forrása is a beruházásra.

Hogy még szebb legyen a történet, nem csak Ináncsy Miklós fia kapott egy kis állami segítséget a tokaji szálloda kipofozására, hanem a felesége is nyert a Kisfaludy-pályázaton. Ináncsy Miklósné ugyanis egyéni vállalkozóként 29,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az MTÜ-től a hajdúszoboszlói Angyal panzió modernizálására. Ez már el is készült január 31-re: a szoboszlói strandfürdő főbejáratával szemben található panzió felújítása során jakuzzi és szauna is épült közpénzből – derül ki a szállás honlapjáról, ahol megköszönik az Orbán-kormány támogatását. Ináncsy Miklósné persze nem csak a panzióval foglalkozik, hanem ő a négycsillagos Hotel Aurum szállodaigazgatója is. Az Ináncsy-családra amúgy gyakran mosolyog a szerencse, ha állami pályázatokról van szó. Ináncsy Ernő ugyanis a trafikpályázaton is nyert, így Hajdúszoboszlón nem csak a Hotel Ambrózia szállodaigazgatója, hanem a cigit is az ő nemzeti dohányboltjában lehet megvásárolni.


Bombaüzlet a rendszerváltáskor

De ki is Ináncsy Miklós, és miből vették meg ezt a rengeteg szállodát Tokajtól Hajdúszoboszlóig? Az alapblog.hu készített vele interjút, amiből kiderül pédául, hogy a rendszerváltáskor jókor volt jó helyen: a budapesti Közvágóhíd 14,5 hektátos területét a 90-es években nagyon jutányos áron vette meg a Budapesti Húsnagykertől, amelynek igazgatója volt, majd bombaüzleteket kötve részben értékesítette a telkeket. Az utolsó telekrészt nem is akárkinek adta el 2017-ben: a vevő Adnan Polat cége, az APD Real Estate Kft. volt. A török üzletember a Török-Magyar Kereskedelmi Kamara magyarországi elnöke, és a magyar miniszterelnökkel és családjával is szoros kapcsolatot ápol. Adnan Polat és Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak közös beruházása volt például a József nádor téri Postabank-székház, amelyet megvásárlása után jelentős haszonnal adtak el. A közvágóhídi ingatlanfejlesztést kiemelt beruházássá nyilvánították, így minden bürokratikus akadályt eltakarítottak az építkezés elől. A megmaradt 1,6 hektáron pedig maga az Ináncsy család épít lakóparkot Allure residence néven, ez Budapest egyik legnagyobb lakóparkfejlesztése, több mint ötszáz lakással.

Ennek tervezője ugyanaz az építész iroda, amelyik a Hotel Tokajt is tervezi, de a Bord Építész stúdió referenciái között számos olyan projekt megtalálható, amely közel áll a kormány szívéhez: a Debrecen és az MTK stadionja, valamint például a Nemzeti Korcsolyázó Központ.

Ináncsy Miklós elmondása szerint a 2000-es években kezdtek el szállodákat venni a fia, Ináncsy Ernő javaslatára. Ma már minden családi tulajdonban van: felesége, fia és lánya, valamint az ő párjaik vezetik a cégeket. Például szintén Ináncsy Ernő tulajdonában van az Egyetem Tower Kft. nevű cég, a társaság főleg Debrecenben aktív, nekik köszönhető, hogy megérkeztek az egymillió forintos négyzetméterárak a városba. Prémiumkategóriás lakásokat építenek a város egyik legdrágább övezetében úszómedencével és jakuzzival, nem titkoltan főleg a BMW-gyár leendő dolgozóinak, illetve az egyetemváros külföldi diákjainak.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló MTÜ tehát úgy döntött, hogy az Ináncsy-család tokaji szállodáját és hajdúszoboszlói panzióját is vissza nem térítendő milliókkal támogatja az adófizetők pénzéből, pedig jelenleg a milliárdos família Budapest és Debrecen legdrágább lakásait építi, így valójában aligha szorultak rá az állami mankóra. A Kisfaludy-pályázatok persze ettől függetlenül dübörögnek tovább. Legutóbb az MTÜ-nek fel is kellett függesztenie a legalább 100 szobás hotelek felújítására kiírt 20 milliárd forint keretösszegű pályázatot: december 20-a és január 7-e között ugyanis több mint 50 pályázati anyagot regisztráltak, amelyek többszörösen kimerítették a keretet.


Szilveszterkor is dolgoztak

Nagyon résen lehettek a szállodások az ünnepi időszakban, hiszen a pályázathoz rengeteg dokumentumot kellett benyújtani és beszerezni, ami nem lehetett egyszerű az év végi időszakban. A pályázati felhívás szerint 22 dokumentumot kellett csatolni: közbeszerzési terv, üzleti terv, tételes költségbecslés, eszközlista, alaprajz, működési engedély és számos nyilatkozat is szükséges eleme volt a pályázatnak. Ellenzéki képviselők írásbeli kérdéseire válaszolva a kormány kizárta, hogy bárki előre tudta volna, hogy az MTÜ mikor írja ki a pályázatot, senki nem ismerhette előre a pályázati dokumentációkat, így mindenkinek ugyanannyi ideje és esélye volt pályázni. Ráadásul a kormány szerint nem személyeket, hanem projekteket támogatnak. Így lehetséges tehát, hogy végül már eleve milliárdos üzletembereket segítenek ahhoz hozzá az adófizetők pénzéből, hogy még gazdagabbak legyenek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top