Politika

„Ruszkik haza, ruszkik haza!” – tüntetés a budapesti orosz nagykövetségnél

Fotó: Bődey János / Telex

A„Ruszkik haza, ruszkik haza!” – skandálta a tömeg csütörtök este hét óra körül az orosz nagykövetség Bajza utcai épülete előtt, az ellenzék tüntetésének kezdetére helyszíni tudósítónk szerint néhányszáz fő gyűlt össze a kezdésre. Volt, aki azt kiabálta be, hogy „békét”, jó pár ukránul beszélő és skandáló fiatalt is lehetett hallani a tüntetők között, a tömegben ukrán, magyar és EU-s zászlók is feltűntek. Egy ruszkik haza táblán egy Putyint ábrázoló kép látható, Hitler-bajusszal.

„Itt van mellettünk a háború, 200 kilométerre, ott ahol magyarajkúak is élnek”

– mondta a „Putyin ellen, Ukrajna mellett” mottóval meghirdetett esemény első felszólalója, Osváth Zsolt influenszer. Osváth szerint hetek óta miden arról szólt a komárnyközeli médiában, hogy nem lesz háború, és ha ennek az volt az oka, hogy hazudtak, akkor az volt a baj, ha pedig nem tudták, hogy mi készül, akkor az volt a baj.

„Ez Putyin igazi arca és ez az a hatalom, amihez Orbán Viktor 10 éve dörgölőzik” – mondta Vadai Ágnes, a DK alelnöke, majd azzal folytatta, hogy aki medvével alszik, az ideig-óráig nagyobbnak érezheti magát, de sosem tudhatja, mikor falják fel. Vadai szerint a magyar miniszterelnöknek határozottan, mismásolás nélkül kellene elítélnie az orosz agressziót, és határozottan hirdetnie kéne Ukrajna szuverenitását.

„Én értem, hogy a Bahreini üzleti tárgyalások fontosak”, de talán itt lenne az ideje, hogy az orosz barátja által nemrég kitüntetett külügyminiszter hazatérjen

– mondta a DK-s politikus a felszólalásában.


Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke azzal kezdte a beszédét, hogy a Putyini agresszió fekete napja a mai, ami Orbán Viktornak annyira kellemetlen, hogy ha rajta múlna, be se kerülne a történelemkönyvekbe. „Ami igazán nagy bűn, az a függőség, amit Orbán Viktor a Paks2 erőltetésével kiépít” – állította aszínpadon Kanász-Nagy, aki azt ajánlotta a magyar miniszterelnöknek, hogy ne akarjon azzal üzletelni, aki tankokban és erőszakban hisz. Szerinte ki kell mondani, hogy Paks2 orosz pénzből, orosz érdekből nem épülhet fel Magyarországon.

Magyarország akkor lesz független, ha nem függünk egy agresszív, háborút indító diktátortól

– hangsúlyozta az önellátás fontosságát az LMP politikusa. Azt is állította, hogy április 3-án „le fogjuk váltani a diktátor haverját”, és ezzel az önellátás útjára fog lépni.

Osváth Zsolt, influenszer Fotó: Bődey János / Telex
Osváth Zsolt, influenszer Fotó: Bődey János / Telex

„Támogatjuk Ukrajnát” – ezt a mondatot előbb ukránul, majd magyarul is felolvasva kezdte meg a felszólalását Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Aztán arról beszélt, hogy Putyin és Orbán is képes egyetlen perc alatt megváltoztatni a véleményét. Az MSZP-s politikus szerint Putyin, aki sokáig azt állította, hogy nem akar háborút, az orosz csapatok csak hadgyakorlatodnak, a megbízhatatlanságával kiírta magát a történelemből. Kunhalmi Szijjártó Pétert arra szólította fel, hogy adja vissza az orosz kitüntetését.


„Ukrajnában születtem és nőttem fel” – így kezdte beszédét Józan László, kárpátaljai származású színész. Szerinte gyerekkorában nem volt másuk, csak a békéjük, de azt tanulta, hogy tisztelni kell a békét, a nyugalmat és a különböző nemzetiségű és kultúrájú emberek sokszínűségét.

„Féltem a családomat, a rokonaimat, a barátaimat. Féltem azt a csodálatos helyet, ahol a gyerekkoromat töltöttem. Szolidaritásomat fejezem ki minden Ukrajna területén élő emberrel”

– mondta Józan, aki megemlékezett a világháborút átélő nagyszüleiről és arról is beszélt, hogy remélte, neki sosem kell majd ilyesmit átélnie.

Lukács László, a Jobbik alelnöke arról beszélt, hogy „a béke érdekében” ki kell állnunk a háború által fenyegetett, ukrajnai, magyarajkú honfitársainkért. Szerinte a tüntetők a békéért gyűltek össze, világosan üzenik, hogy csak a békével lehet a külhoni és az anyaországi magyarokat megvédeni. A jobbikos politikus ezután arról beszélt. hogy Magyarországra most óriási feladat vár, mert meg kell védeni a hazánkat azoktól az emberektől, akik most rossz szándékkal kelnek útra.

„Jaj de jól nézel ki!” – kiabálta be valaki a tömegből, amikor Donáth Anna színpadra lépett. Momentum elnöke erre úgy reagált: „Ez most kevéssé számít, mert ennél most sokkal nagyobb a tét”. A momentumos politikus arról beszélt, hogy a generációja békében nőtt fel, eddig elképzelhetetlen volt a kortársai számára, hogy egy szomszédos országban háború törhet ki. Szerinte egységes Európáért kell küzdeni, de ez nem valósulhat meg addig, amíg Orbán Viktor hatalmon van, ezért a jelenlegi miniszterelnöknek „buknia kell április 3-án”.

Fotók: Bődey János / TelexFotók: Bődey János / Telex
Fotók: Bődey János / Telex
Fotók: Bődey János / Telex

Mire 8 óra előtt tíz perccel Karácsony Gergely következett a mikrofonnál, már többezresre duzzadt a tömeg a helyszíni tudósítónk szerint. A főpolgármester azzal kezdte a felszólalását, hogy a magyarok békében és biztonságban szeretnének élni Európa közepén.

„Most itt vagyunk, és néhány napunk var arra, hogy eltávolítsuk a hatalomból azt az embert, aki már elfelejtette a magyarok 1000 éves álmát, és azt is, hogy miről szónokolt \’98-ban itt, a Hősök terén”

– mondta Karácsony. Majd azzal folytatta, hogy az ukrán menekültek képeit nézve jusson eszünkbe, hogy mi is bűnrészesek vagyunk, mert az Orbán-rendszer olajozta éveken át azt a gépezetet, ami most lerohanja Ukrajnát. A Párbeszéd politikusa ezután azzal kampányolt, hogy április 3-án „az ukrán és az orosz barátainkért is jól kell szavaznunk”. A főpolgármester azt is bejelentette, hogy péntektől a főváros az ukrán zászló színeivel fogja kivilágítani a Halászbástyát, illetve hogy a „fővárosi önkormányzat operatív törzse” felkészült befogadni mindenkit, aki a diktatúra elől menekül.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!


„Oroszok és ukránok nincsenek, csak emberek vannak” – mondta be Gerendás Péter, zenész, aki ezután John Lennon Imagine című dalába kezdett bele, majd a Give peace a chance-szel folytatta és a tüntető tömeget is igyekezett rávenni arra, hogy énekeljenek vele.

Az utolsó felszólaló az egyesült ellenzék miniszterelnökjelöltje, Márki-Zay Péter volt, aki arról beszélt, hogy a második világháború óta először van szuverén országok között háború, azóta előszőr érezhetjük át a háború szó súlyát.

„Itt van ennyi ember, és egy szent akaratban követeljük a békét, de vajon mit ér ez? Vajon Putyin ettől majd meggondolja magát? Mit tehetünk ma itt mi?”

– kérdezte a hódmezővásárhelyi polgármester. Szerinte a kormányváltás feladatát meg kell hagyni áprilisra, ma este életekért kell aggódni, magyar, ukrán és orosz életekért, és tenni kell azért, hogy a konfliktusokat békés módon rendezzék. Márki-Zay beszédéből az is kiderült, hogy szerinte csak az EU és a NATO lehet Magyarország számára a béke és a függetlenség biztosítéka akkor, amikor „egy új Szovjetuniót akar felépíteni Putyin”.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint öt kéréséből már kettőt teljesített Orbán Viktaor az elmúlt napokban, de van még másik három követelése:

  • fejezzék be Paks 2 engedélyezési eljárását,
  • zavarjuk ki „az orosz kémbankot” Budapestről, Európa szívéből,
  • Szijjártó pedig adja vissza „az orosz érdekek szolgálatért” Lavrovtól kapott kitüntetését.

Végül ara kérte Márki-Zay a tömeget, hogy vallási meggyőződéstől függetlenül hunyják le a szemüket, és elmondott egy nyilvános imát, és „Legyen békesség köztünk mindörökké!” felkiáltással búcsúzott.


Élőben itt követheti a tüntetést a Telex Facebook-oldalán:




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top