Politika

BRÉKING: Itt vannak Putyin követelései a háború leállításához

nyugatifeny.hu

Nehéz lesz Ukrajnának elfogadnia.

Törökország már egy ideje úgy pozicionálja magát, hogy közvetítő szerepet töltsön be Oroszország és Ukrajna között – és úgy tűnik, hogy ez sikerül is neki.

Csütörtök délután Vlagyimir Putyin felhívta Recep Tayyip Erdogan török elnököt, és elmondta neki, hogy mik Oroszország pontos követelései az Ukrajnával kötendő békeszerződéssel kapcsolatban.

A telefonbeszélgetés befejezése után a BBC interjűt készített Erdogan vezető tanácsadójával és szóvivőjével, Ibrahim Kalinnal. Kalin is tagja volt annak a kis tisztviselői csoportnak, amely hallgathatta a hívást.

Az orosz követelések két kategóriába sorolhatók: Az első négy követelés Kalin úr szerint nem túl nehéz Ukrajna számára teljesíteni.


Ezek közül a legfontosabb, hogy Ukrajna elfogadja, hogy semlegesnek kell lennie, és

nem kérheti a NATO-csatlakozást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ebbe már belement.

Vannak más követelések is ebben a kategóriában, amelyek inkább csak arra, hogy az oroszok is eredményeket tudjanak felmutatni.

Ukrajnának le kell szerelnie a hadseregét, hogy biztosítsa, hogy nem jelent fenyegetést Oroszország számára, illetve meg kell védenie az orosz nyelvet Ukrajnában. Ezenfelül, ahogy azt Putyin gyakran hangoztatta, Ukrajnának fel kell lépnie a nácik ellen.

Ez utóbbi mélyen sértő Zelenszkij számára, aki maga is zsidó, és néhány rokona a holokausztban halt meg, de a török fél úgy véli, hogy Zelenszkij számára ez elég könnyen elfogadható lesz. Talán elég lesz, ha Ukrajna elítéli a neonácizmus minden formáját.

A második kategória az, ahol a nehézségek rejlenek majd, és Putyin telefonbeszélgetésében azt mondta, hogy személyes tárgyalásokra lesz szükség közte és Zelenszkij elnök között, mielőtt ezekben a pontokban megállapodás születne. Zelenszkij már közölte, hogy kész találkozni az orosz elnökkel, és négyszemközt tárgyalni vele.

Kalin sokkal kevésbé volt konkrét ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban, csupán annyit mondott, hogy a kelet-ukrajnai Donbász státuszáról van szó, amelynek egyes részei már elszakadtak Ukrajnától, és kinyilvánították függetlenségüket, valamint a Krím-félszigetről.


Bár Kalin úr nem ment bele a részletekbe, a feltételezések szerint Oroszország azt fogja követelni, hogy

az ukrán kormány adjon át területeket Kelet-Ukrajnában.

A másik feltételezés szerint Oroszország azt fogja követelni, hogy Ukrajna hivatalosan is fogadja el, hogy a Krím, amelyet Oroszország 2014-ben illegálisan annektált, most már

valóban Oroszországhoz tartozik.

Ha ez a helyzet, akkor ezt Ukrajna keserűen fogja lenyelni.

Mégis, Putyin követelései nem olyan kemények, mint egyesek féltek, és aligha érik meg azt a sok erőszakot, vérontást és pusztítást, amit Oroszország Ukrajnában okozott.

Tekintettel az orosz média feletti erőteljes ellenőrzésére, nem lehet túl nehéz neki és csatlósainak mindezt nagy győzelemként beállítani.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top