Politika

Ne tovább: Zelenszkij követeli a világtól, ismerjék el, hogy Oroszország terrorista állammá vált (+videó)

nyugatifeny.hu

Kikötései teljesen világosak.

“Oroszország polgárai! Miben különbözik Mariupol ostroma Leningrádétól a II. világháborúban?” – tette fel az oroszoknak a kérdést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök oroszul szerda késő esti videóüzenetében. Majd megismételte az orosz katonáknak szóló üzenetét:

ha leteszik a fegyvert, marad esélyük a túlélésre.

A továbbiakban arról is beszélt, hogy az orosz haderő olyan nagy veszteségeket szenved el, amelyek nem foghatók a szíriaihoz és a csecsenföldihez, vagy korábban az afganisztánihoz. “Ha a háborútok, a háború az ukrán nép ellen, folytatódik, az orosz anyák több gyereket vesztenek majd el, mint az afgán és a csecsen háborúban összesen. Miért kell ez nektek?”


A humanitárius folyosók összeomlottak szerdán Zelenszkij szerint, mert az oroszok nem hagytak fel a támadással, és

nem garantáltak biztonságos áthaladást.

Ennek ellenére is több mint 6 ezer ember, köztük 2 ezer gyerek jutott ki a hetek óta támadás alatt álló Mariupolból.

Beszélt a csernyihivi támadásról is, ahol

oroszok kenyérért sorba álló civileket találtak el.

Még ő is tíz halottat említett, de később kiderült: az áldozatok száma már 13 főre nőtt. Erről a város rendőrkapitánya beszélt, hozzátéve, hogy többtucatnyi sérültje is van az esetnek. A várakozók között az elmondása szerint egy közeli toronyházra kilőtt gránát robbant fel.

Zelenszkij megerősítette azt is, hogy bombatalálat ért egy mariupoli színházat, ahol a hírek szerint

ezernél is többen kerestek menedéket.

Hogy pontosan hány áldozata van a támadásnak, azt egyelőre nem lehet tudni. “Megszakad a szívem amiatt, amit Oroszország tesz a népünkkel, Mariupollal és a donyecki térséggel” – mondta az ukrán elnök.


Másik késő esti videójában Zelenszkij kijelentette:

“A világnak hivatalosan is el kell ismernie, hogy Oroszország terrorista állammá vált.”

Zelenszkij megismételte, hogy több szankcióra van szükség Oroszország ellen, és több fegyvert, valamint a repüléstilalmi zóna bevezetését kérte. A továbbiakban leszögezte azt is: annak, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások eredményre vezessenek, előfeltétele Ukrajna “valódi védelme”. Az ukrán elnök így fogalmazott: a prioritásaim a tárgyalások során teljesen világosak: a háború befejezése, biztonsági garanciák, szuverenitás, a területi integritás visszaállítása, valódi garanciák az országunknak, valódi védelem az országunknak — tette világossá Voldoimir Zelenszkij ukrán elnök.

(via, Guardian News / hvg.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top