Politika

Brutális államadósságra és megszorításra készülnek Orbánék – derül ki egy EU-nak küldött kormányzati jelentésből

nyugatifeny.hu

Jön a feketeleves.

Az év végére

46 ezer milliárd forintos

államadósságot vár a kormány, ami a 2010-esnek majdnem kétszerese – derül ki a kormány Eurostatnak küldött jelentésből. Az OTP elemzői 1800-2000 milliárdos kiigazítást látnak szükségesnek.

Tavaly év végén a magyar államadósság 42 414 milliárd forint volt, ami a múlt évi GDP 76,9 százaléka.

A GDP-arányos államadósság 2020-ban még 79,6 százalék volt, a válság előtt pedig 65,5 százalék. A Pénzügyminisztérium (PM) által készített, de a szokás szerint a KSH által publikált túlzotthiány-eljárás (EDP) jelentésből kiderül, hogy a kormány szerint év végére

az államadósság 46 078 milliárd forintra nő,

ez több mint a duplája annak 21 283 milliárd forintnak, amit 12 éve, 2010 március végén, az Orbán-éra kezdetén volt.

Az EDP jelentésből az is kiderül, hogy idén

az államadósság 2965 milliárd forinttal nő,

vagyis közel erre az összegre tehető az államháztatártás idei eredményszemléletű hiánya a tavalyi 3736 milliárd forint után. A kormány azzal számol, hogy a hiány csökkenni fog, ami a korábbi közlések ismeretében nem meglepő. Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt héten újságírók előtt arról beszélt, hogy a kormány sem úszhatja meg a költségvetési kiigazítást.


A pénzügyminiszter a kiigazítás okaként nem az osztogatást és a megugró hiányt, hanem kizárólag az ukrajnai orosz agresszió és az arra adott uniós szankciók gazdasági hatásait említette. A megugró államadósság és az emelkedő kamatok miatt rekordszintre emelkednek az állam kamatkiadásai is: a jelentés szerint idén már 1633 milliárd forintot költenek kamatfizetésre,

ami történelmi rekord.

Varju László, a DK politikusa, a parlament költségvetési bizottságának elnöke, egy tegnapi tájékoztatón történelminek nevezete Orbán pénteki rádiós interjúját, amelyben először ismerte el, hogy válság van és, hogy

a kormánya megszorításokra készül.

Varju szerint a kérdés az, hogy a megszorítások árát az emberek, vagy a Orbán és NER kedvencei fizetik-e meg. Orbán korábban mindig biztosította a NER tőkeellátását az oktatás, az egészségügyi ellátások terhére. Ha hatalmon maradnának ez a politika folytatódna – hangsúlyozta a DK politikusa.

(via, Népszava) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top