Politika

Szijjártó bejelentette, mire várnak most Brüsszeltől — A Bizottság szerint “semmiféle pénzügyi ígéretet” nem tettek az Orbán-kormánynak

nyugatifeny.hu

Továbbra is a brüsszeli pénzre várnak.

Ugyan Orbán Viktor nem kapott semmilyen ígéretet arra, hogy az EU kifizeti az energiaátállás költségeit, ám kiderült: A magyar kormány elvárja, hogy több százmillió dollár értékben jusson majd uniós forrásokhoz erre a célra.

Szijjártó Péter külügyminiszter, kedden Brüsszelbe utazott a Szíria megsegítésére rendezett hatodik nemzetközi konferenciára. Ennek szünetében – a szokásoknak megfelelően – a kormánypárti magyar sajtó képviselőinek tartott sajtótájékoztatót a külügyminisztert, amelyről a független sajtó brüsszeli tudósítóit

nem értesítették.

Az Orbán Viktor és Ursula von der Leyen közötti hétfő esti egyeztetésről azt mondta Szijjártó Péter, hogy álláspontjuk szerint, ha már Brüsszel létrehozott egy problémát, elvárják, hogy azt oldják is meg.


Ez alatt azt értette, hogy az Európai Bizottság hatodik szankciós csomagjának része az, hogy

az EU fél éven belül megszünteti az orosz nyersolaj importját,

év végére pedig a finomított olajét is. Ezt Magyarország határozottan ellenzi és bár más országoknak is vannak fenntartásai, a magyar tiltakozás tűnik a legerőteljesebbnek.

Szijjártó a tagállami vezetők által márciusban elfogadott Versailles-i Nyilatkozatra hivatkozott. “Ebben a deklarációban kimondásra került, hogy

természetesen az orosz energiahordozóktól való függetlenedés egy fontos cél,

de azt úgy kell végrehajtani, hogy figyelembe kell venni az európai uniós tagországok különböző energiaszerkezeteit, ezt energiamixnek hívják egyébként, amelynek a meghatározása amúgy is nemzeti hatáskörben van” – foglalta össze a külügyminiszter.

Ennek a nyilatkozatnak a kiindulópontja azonban a következő mondat volt: “Fokozatosan, a lehető leggyorsabban megszüntetjük az orosz földgáz, kőolaj és szén importjától való függőségünket” – vállalták a kormányfők.

A külügyminiszter szerint azonban ehhez a következő feltételeknek kell megvalósulniuk:

  • a magyar kőolajfinomítók technológiai átállítása, amihez több száz millió dollár és jónéhány év kell, és
  • az adriai kőolajvezeték 20 százalékos bővítése, de ez Horvátországon múlik.

Összefoglalva: Szijjártó szerint

a magyar energiarendszer modernizálására van szükség.

Az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján Eric Mamer, a testület szóvivője azt mondta, hogy a Bizottság elnöke és a magyar miniszterelnök közötti tárgyalás nagyon konstruktív volt. Ugyanakkor nincsenek konkrét időpontok megjelölve a folytatásra. Napirenden van egy videokonferencia a térség érintett szereplőinek bevonásával, ezt azonban csak akkor hívják össze, ha a “technikai munka” kellően előrehaladott lesz. Szijjártó Péter szerint az idő egyáltalán nem sürget, szerinte – mivel a szankciók tervezetében hat hónap, illetve az év vége van megjelölve -, még 6-8 hónapig lehet egyeztetni.


Eric Mamer azonban világosság tette, hogy Ursula von der Leyen

semmiféle pénzügyi ígéretet nem tett a magyar átállás költségeinek finanszírozására.

Azt is megerősítette, hogy más témáról, így például a befagyasztott helyreállítási alapról nem volt szó a tárgyaláson.

A brüsszeli konferencián egyébként Magyarország 1085, egy évre szóló, államilag finanszírozott egyetemi ösztöndíjas helyet ajánlott fel szíriai, libanoni, török, jordán, egyiptomi és iraki fiatalok számára

3,3 milliárd forint értékben.

Szijjártó erről azt mondta: Európának mindent meg kell tennie azért, hogy elkerüljön és megelőzzön újabb tömeges migrációs hullámokat, továbbá fontos, hogy Brüsszel ne ösztönözze a migrációt, hanem olyan körülményeket teremtsen az Európa szomszédságában élőknek, hogy otthon maradhassanak.

(via Eurológus / hvg.hu) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top