Politika

Ezer sebből vérzik a Fidesz 12 éves oktatáspolitikája — Tarthatatlan a helyzet

nyugatifeny.hu

“A szellemi leépülés előbb-utóbb az egyénnél is elbutuláshoz, halálhoz vezet.”

A szellemi leépülés előbb-utóbb az egyénnél is elbutuláshoz, halálhoz vezet. Azt gondolom, hogy ez a társadalom szintjén is hasonlóképpen van – mondta a Hírklikknek Bán Mihály, a Pedagógusok Szakszervezetének Veszprém megyei elnöke. Az általános iskolában dolgozó pedagógus szerint az oktatás tarthatatlan helyzete miatt a kormánynak muszáj lesz leülni érdemi tárgyalásokra a szakmával, feltárni a gondokat és nekiállni a megoldásuknak.

Ha szükséges, a tárgyalásokat ki kell kényszeríteni.

Bán Mihály korábban drámai hangvételű írást közölt Facebookon “Megoldáson innen, választáson túl” címmel, melyben úgy fogalmazott,

“Az oktatás ügye ezer sebből vérzik. A megfelelő bér az egyik nagyon fontos, de korántsem elegendő feltétel. Egy minimálisnak jelentett emelés pedig még ennek sem felel meg. Muszáj lesz leülni érdemi tárgyalásokra az érintettekkel, feltárni a gondokat és nekiállni a megoldásuknak”.


Azt gondolom, ha szükséges, a tárgyalást ki kell kényszeríteni. A helyzet tarthatatlan, érdemi egyeztetésre van szükség. A változásokat követelő tiltakozásokat tovább kell folytatni, egészen addig, amíg a kormány le nem ül a szakmával tárgyalni az oktatás helyzetéről és jövőjéről. Kíváncsian várom, hogy a szakszervezetek a tiltakozásnak milyen formáját fogják választani, de ha nem tárgyal a kormány, az akciókat

tovább kell folytatni

— mondja a tanár, értékelve a Fidesz-kormány 12 éves oktatáspolitikájára.

Bán Mihály szerint “amikor egy szakmából elfogynak a szakemberek, a helyükre nem érkezik utánpótlás, az a szakma halála”. A pedagógus elmondja: Nyilvánvaló gond, hogy a hiányzó kollégák munkáját valamilyen módon el kell végezni. Azt tapasztalom, hogy ahogy az óramutató megy, úgy nőnek észrevétlenül a kollégákon a terhek. Ha én igazgató lennék, már most azon törném a fejemet, hogy úgy öt év múlva mi lesz.

Van olyan tantestületi kimutatás, ahol a tantestületnek több mint a fele nyugdíjba megy tíz éven belül. Ez pótolhatatlan. Én egyébként általános iskolában technikát tanítok, és azt kell mondanom, hogy technika tanárt is nehéz lesz találni, mert jóformán nincs is ilyen képzés az országban — számol be róla a pedagógus.

Az oktatás jövőjével kapcsolatban így fogalmaz:

“Ugyanaz meg fog történni az iskolákkal is, ami megtörtént az óvodákkal. Nekem van olyan óvodapedagógus kolléganőm, aki elmesélte, hogy másfél-két éve egyedül visz egy csoportot. Ez azt jelenti, hogy többször nyolc órában ő van a gyerekekkel, utána ugyan beküldenek a csoportba nyugdíjas óvónőt, pedagógiai asszisztenst esetleg dajkát, de minden adminisztráció, a szülőkkel való kapcsolattartás, minden olyan munka, ami eddig kétfelé oszlott, most mind az ő nyakában van.”


A lesüllyedt magyar oktatással kapcsolatban, így fogalmaz:

“A szellemi leépülés előbb-utóbb az egyénnél is elbutuláshoz, halálhoz vezet. Azt gondolom, hogy ez a társadalom szintjén is hasonlóképpen van”.

A Bán Mihállyal készült teljes interjú ITT.

(via, hirklikk.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top