Politika

Hatalmasat lépett előre Rogán Antal: Kulcsfontosságú pozíciók kerültek a kezébe

nyugatifeny.hu

Bővült a hatalma.

Pénteken derült ki az új Orbán-kormány végleges névsora, és nem sokkal később Rogán Antal minisztériuma is kiadott egy közleményt, miszerint mostantól a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok is a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak.

A közlemény szerint erre azért van szükség, hogy az új kormány „megőrizze Magyarország békéjét és biztonságát”, ennek érdekében pedig „meg kell erősíteni a miniszterelnök közvetlen munkaszervezetét”.


A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény szerint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok közé

  • az Információs Hivatal (hírszerzésért felelős),
  • az Alkotmányvédelmi Hivatal (az elhárítási tevékenységet végzi),
  • a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (a titkos információgyűjtésért és a leplezett eszközök alkalmazásáért felel)
  • és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ tartozik (figyeli az ország nemzetbiztonsági, bűnügyi és terrorfenyegetettségi helyzetét).

A hírszerzésért felelős Információs Hivatal eddig a Szijjártó Péter-féle külügyminisztériumhoz tartozott, a másik három pedig a Pintér Sándor-féle Belügyminisztériumnál volt. A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ elnevezése Nemzeti Információs Központra egyszerűsödik.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletét Papp Károly látja majd el államtitkári rangban. Papp Károly korábban volt országos rendőrfőkapitány, mostanáig pedig a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkáraként dolgozott.

“A szerkezeti változás hatékonyan segíti majd a kormányfőt abban, hogy minden fórumon érvényesítse a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékot”

— írja a közlemény.

Dezső András a hvg.hu-n nemrég arról írt, hogy hónapok óta feszültség volt Rogán Antal és Pintér Sándor között. Megemlítette azt is, hogy az utóbbi időszakban Rogán ráfeküdt a nemzetbiztonsági területre, tagja lett a Nemzetbiztonsági Kabinetnek, valamint állandó meghívottja volt Nemzetbiztonsági Operatív Törzsnek is.

A cikk szerint ezt a nyomulást Pintér Sándor nem nézte jó szemmel, hiszen ha a propagandaminiszter ellenőrzi a polgári szolgálatokat, “akkor fennáll a veszélye, hogy ezekre a szervekre a korábbinál nagyobb politikai nyomás nehezedne, és nagyjából a közmédia sorsára jutnának”.


Egy másik cikkben arról írt, hogy sokan ennek a konfliktusnak tudják be a Schadl-botrányt is, amikor a Pintér irányítása alatt álló Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) nem csupán a Bírósági Végrehajtói Kar elnökét, Schadl Györgyöt figyelte meg, de a belső elhárítás nyomozói rádolgoztak Völner Pál igazságügyi államtitkárra is. (A lehallgatási iratokban egyébként Rogán Antal kabinetfőnöke is előkerült, aki egy irodaházat is vett a végrehajtói kartól).

Így Orbán éppen a választási kampány előtt kirobbant Schadl-ügy miatt dönthetett úgy, hogy a Pintér alá tartozó szolgálatokat átadja Rogánnak. Viszont most Rogán egy olyan államtitkárt kapott maga mellé, aki eddig Pintérhez állt közel.

(via, 444.hu) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top