Politika

Orbán bevágta a hisztit és levelet írt az EU-nak: nem tárgyal velük, de azért pénzért kuncsorog továbbra is

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor levelet küldött az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, melyben arról ír, hogy nem hajlandó tárgyalni az orosz olaj uniós embargójáról a jövő héten esedékes EU-csúcson. Orbán sorai szerint, ha az EU nem részletezi, Magyarország milyen anyagi támogatásra számíthat az orosz olajtól való függetlenedéshez, akkor nem tudjuk támogatni a szankciót.

 

“Konszenzus híján kontraproduktív lenne vezetői szinten tárgyalni a szankciós csomagról. Az csak a belső megosztottságunkat domborítaná ki, anélkül, hogy reális esélyt kínálna a nézeteltéréseink feloldására. Ezért azt javaslom, ne vegyük napirendre ezt a témát a következő Európai Tanács ülésen”

– írta Orbán a levélben, melybe a Financial Times nyert betekintést.

 

Az Európai Bizottság múlt héten mutatta be a REpowerEU névre hallgató új energetikai csomagját, melyet kifejezetten az orosz energiáról való leválást elősegítendő állított össze. Ezzel a tervek szerint 2027-re el lehetne engedni az orosz fosszilis tüzelőket. Orbán arról írt levelében, hogy a terv “bátorító jeleket” tartalmaz, de nem tudja csitítani Magyarország aggodalmát, mivel nem részletezi a leválás pénzügyi hátterét a legjobban aggódó, tengertől elzárt tagállamok számára. Sem az orosz olajról való leváláshoz szükséges azonnali beruházások finanszírozásának módját, sem a lépések időzítését nem tartalmazza a tervezet – szól Orbán kritikája. Levelében Orbán arról is ír, hogy a javasolt szankciók “komoly ellátási problémákat” és “ársokkot” hoznának a magyar háztartásokra és a gazdaságra.

A miniszterelnök arról is írt, hogy Magyarországnak az olajfinomítók átállításához és új csővezetékek építéséhez is anyagi támogatásra van szüksége.

 


Ismert, hogy az EU 2 milliárd eurót folyósít a közép-európai országoknak a helyreállítási alapon keresztül. Magyarország helyreállítási tervét azonban még mindig nem fogadták el, korrupciós és jogállamisági elégtelenségek miatt. Orbán levelében arra is rámutatott, hogy jóváhagyott stratégia híján Magyarország rövid távon nem tud részesülni a REpowerEU-csomagból sem. Azt is leírta ugyanakkor, hogy az ezirányú tárgyalásokat “pragmatikus és eredmény-orientált” hangnemben fogja folytatni.

 

Az Európai Tanács megkapta Orbán levelét, de hivatalosan még nem reagáltak rá – erősítette meg az Eurologusnak egy a tanácshoz közeli uniós forrás. A forrás szerint Michel minden vezetővel egyeztet a jövő heti csúcsra készülve, így ez az ügy is “folyamatban van.”

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top