Politika

Kiderült: Totális kamu az extraprofitadó, a legnyereségesebb ágazatok mind kimaradnak belőle

nyugatifeny.hu

Meglepő fejlemény.

Pont azokat az ágazatokat nem sújtja az extraprofitadó, ahol tényleg kiemelkedő mennyiségű extraprofit van — derült ki a GKI Gazdaságkutató elemzéséből, amelyet a HVG tett közzé.

A gazdaságkutató azt nézte meg, mennyire felelnek meg nagy cégekre kivetett a különadók a nevüknek, azaz valóban az extraprofitot adóztatja-e a kormány.

A GKI felhívta a figyelmet, hogy ezeket a közterheket valójában nem a cégek nyereségére, hanem a bevételére vetették ki.

Az árbevétellel arányos adózott eredmény az elemzés szerint átlagosan 8,5 százalékos volt 2020-ban. Ha az efölötti szintet tekintjük extraprofitnak, akkor 581 szakágazat közül csupán 189-nél mutatkozott ilyen.

Az átlag kétszeresét meghaladó érték csupán 28 szakágazatnál volt kimutatható.


A legnyereségesebb ágazatok 30 százalék feletti eredményt értek el, ezek között azonban

egy sincs a megadóztatni kívánt ágazatokból,

hívja fel a figyelmet az elemzés.

Az elemzésben az eszközarányos adózott eredményt és a sajáttőkearányos adózott eredményt is figyelték, ám ezek is azt jelzik, hogy az „extraprofitadóval” jellemzően nem a legnagyobb nyereséget termelő ágazatokat terheli az állam.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top