Belföld

Újabb gigahitelt vett fel a kormány – videó

A magyar kormány újabb, jelentős nagyságrendű hitelfelvételről döntött, és sikeresen bocsátott ki kötvényeket 3 milliárd dollár és 750 millió euró értékben.

 

A befektetők a háború ellenére is bíznak a magyar gazdaságban – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Facebook-oldalára feltöltött videóban ismertette: a kötvények iránti kétszeres kereslet azt mutatja, hogy Magyarország a bizonytalan nemzetközi környezetben is képes önállóan, a piacról finanszírozni magát. A bevont forrást az ország stabilitásának megőrzésére használják, emellett előtörlesztésekre és a pénzügyi tartalék növelésére. A bevont forrás nem érinti a költségvetési hiányt – jelentette ki. „Tartjuk a 4,9 százalékos hiánycélt, és folytatjuk az államadósság csökkentését” – ismételte meg korábbi kijelentését.

Azt is megjegyezte, hogy „2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság arányát 60 százalékról 30 százalékra, a devizaadósság arányát 50 százalékról 25 százalék alá javítottuk“.

Legutoljára a kormány szeptemberben, vagyis kilenc hónapja vett fel mintegy 4,3 milliárd dollár (1600 milliárd Ft) értékben a nemzetközi pénzpiacról kötvénykibocsátással jelentős hitelt. A dolláralapú kötvénykibocsátás a magyar állam minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátása volt, amelyet az ellenzék szerint azért vett fel a kabinet, mert jól látszott, hogy sem az EU-s helyreállítási alapból, sem az egyéb EU-támogatásokból rövid távon nem számíthat forrásra.




 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top