Politika

Hálapénz: ha szülni akarsz, továbbra is jobban teszed, ha fizetsz!

ezalenyeg.hu

Orbánék populista húzása volt, hogy a kilátásba helyezett büntetésekkel próbálták megszüntetni a Magyarországon évtizedes gyakorlatot jelentő hálapénz rendszerét. A szülészeteken azonban sok helyen továbbra is fizetni kell, ha emberhez méltó bánásmódot szeretne az anya.

 

Orbánék a Covidra hivatkozva ugyan megemelték némileg az orvosok fizetését, azonban az új egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésével megkötötték a kezüket. Sokan ezt nem is vállalták, helyette elhagyták a pályát vagy az országot. 5500-an azonnal felálltak tovább növelve az orvoshiányt.

Nem csak az orvosokat szívatta meg a kormány által rájuk erőltetett szolgálati jogviszonnyal, de a hálapénz sem tűnt el.


A hálapénz tiltása különösen nagy gondot okozott a szülészeteken, ahol az orvosválasztás szorosan összekapcsolódott a paraszolvenciával – számolt be a Telex. Abból, amit Gulyás Gergely papagájminiszter akkor mondott egyértelművé vált, hogy a Fidesz soha nem is akarta megoldani ezt a problémát:

Keressük azt a megoldást, ami nem feszíti szét az új szabályozás egyébként helyes kereteit, amely a hálapénzt megtiltja, de lehetőséget ad arra, hogy ellentételezni lehessen, ha egy szülész-nőgyógyász éjjel-nappal készenlétben áll.

Papíron egy kismamának jelenleg két választása van: vagy milliókat fizet, hogy egy magánkórházban szülhessen, vagy elmegy az államiba, ahol annál szül, aki éppen bent van. Persze tudjuk, hogy a hivatalos tiltás ellenére Magyarországon mindent meg lehet oldani okosban…

Az Ígyszültem.hu statisztikái alapján baromira nem szűnt meg a hálapénz, akármit is hazudik a kormány. Valamivel kevesebben fizetnek szüléskor, de a borítékban lévő összeg továbbra is 100 ezer forint körül van.

Az oldal által megkérdezett kismamák többsége azért fizetett, hogy a választott orvosánál szülhessen akkor is, ha az éppen nincs szolgálatban. A fejlett nyugati országokban nem jellemző ez az igény, hiszen a jól működő társadalmakban az anyák bíznak abban, hogy bármelyik orvos is lesz bent, ugyanolyan jó ellátást kapnak.


Magyarországon, ahol a kormányzás nem áll másból, mint a hatalom megtartása miatt hozott populista intézkedésekből, az emberek nem bíznak a szakadék szélél tántorgó egészségügyben.

A probléma nem maga a hálapénz, és nem is a hálapénz betiltása fogja megoldani!

További részletek a Telex.hu-n.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top