Politika

Ez így kamu: nem azokat az ágazatokat sújtja az extraprofit-adó, amelyeket kéne

ezalenyeg.hu

A legnyereségesebb ágazatok javarészt NER lovagok kezében vannak, de ők szokás szerint sérthetetlenek. A Fideszmaffia szokás szerint másokat vág meg, miközben az ő zsíros vállalkozásaik jól tejelnek.

 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. vizsgálódása alapján nagy kamu az extraprofit adóztatása – írta meg a Népszava. A kormány ugyanis a többlet nyereségre hivatkozva veti ki a sarcot a cégekre, de mégsem a nyereséget veszi hozzá alapul, hanem az árbevételt, amiből még nincsenek levonva a költségek.

 

Világosan látszik, hogy a kiválasztott („büntetett”) szakágazatok messze nem a legnyereségesebbek.

A nagyobb szakágazatok közül messze a legnagyobb nyereséget a Mészáros Lőrinc és Szíjj László nevével fémjelzett út és vasútépítés (46,4 százalék), a cementgyártás (41,8 százalék), a gyógyszergyártás (40,7 százalék), a szintén NER-es cégek kezében lévő veszélyes hulladék gyűjtése (33,2 százalék) és a jogi tevékenység (33,1 százalék) tartozik ide. De kimagasló a kavics, homok és agyagbányászat (27,4 százalék) eredménye is, leginkább az Orbán papa cégének köszönhetően.

A megadóztatni kívánt ágazatok legjobbját (távközlés) még az 15. helyen álló üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás is megelőzi (24,7 százalék).


Az építőipar, az építőanyagipar egyes szakágazatai, a jogi és mérnöki tevékenységek szintén nyernek az áremelkedésen, többlet adóztatásuk mégsem merült fel. De akár a feldolgozóipar egyes területein is érdemes lenne körülnézni (például a jelentős költségvetési támogatást kapó gumiabroncsgyártás árbevétel arányos nyeresége 15,4 százalék. Szintén elgondolkodtató, hogy a szerencsejáték ipar is rendszeresen kimarad a különadókból (na vajon, miért), miközben a turizmus szempontjából válságos évben is 35 milliárd forint adózott eredményt értek el a szakágazat cégei – olvasható a GKI elemzésében.

Egy a lényeg: a megadóztatni kívánt ágazatok kénytelenek lesznek továbbhárítani a vámpírkormány által rájuk kivetett adót, így természetesen mindezt végül minden lózung ellenére mi, hétköznapi emberek szívjuk meg, miközben a NER lovagok fürdenek a pénzben.



Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top