Politika

Kijött Orbánék legújabb terve: feloszlatnák az Európai Parlamentet, hogy ne akadályozhassa őket

nyugatifeny.hu

Zavaró tényezőnek tartják.

Kedden este negyed tízkor teljes körű európai víziót tartalmazó tervezetet nyújtott be négy kormánypárti képviselő: Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kocsis Máté fideszes, illetve Simicskó István KDNP-s frakcióvezető.

Ebben a kormány számára készítettek javaslatot, mit kellene elérnie a kabinetnek az Európai Unió átszervezése során.

Csütörtökön kerül napirendre az Európai Tanács napirendjére az EU átformálását szolgáló tervezet vitája, amelynek során Orbán Viktor lehetőséget kap a megszólalásra.


A javaslatok közül igen figyelemreméltó az az ötlet, amely szerint

az Európai Parlamentet jelenlegi formájában meg kellene szüntetni.

A határozati javaslat benyújtói szerint az EP “zsákutcába vezette” az demokráciát Európában. Álláspontjuk szerint a közvetlenül megválasztott parlamenti képviselők helyett

a nemzeti országgyűléseknek kellene döntéshozókat delegálniuk.

Emellett gyengítenék a többi uniós intézményt: vétójogot adnának a nemzeti parlamenteknek a törvényalkotásban, valamint lehetőséget adnának a delegáltaknak, hogy új EU-s jogszabályok bevezetését kezdeményezzék. További javaslat, hogy az Unió ne vehessen fel többé hitelt — bár ez egyetlen program kivételével jelenleg sem jellemző.

Kövérék egy új szerződést szorgalmaznak, amelyben kimondanák, hogy az EU “keresztény alapokon” nyugszik. A tagállamok közti szoros szövetségre irányuló részt azonban kivennék a kontraktusból.

Bár javarészt korlátoznák az uniós intézmények hatáskörét, közös hadsereget hoznának létre a Európai Uniónak. A szövetségbe jelentkező balkáni országokat bevennék a képviselők. Az Unió jövőjéről szóló diskurzusban a magyar kabinet kisebbségi álláspontot képvisel, ugyanis a legfontosabb államok képviselői

az integráció gyengítése helyett a szövetség szorosabbra fűzését pártolják.

A magyar képviselők javaslatának első pontja egy nyilatkozatot takar, amelyben elítélik a Vlagyimir Putyinék ellen hozott szankciókat — amelyeket egyébként a képviselőik is támogattak. “A nemzetközi közösség Oroszországgal szembeni átgondolatlan szankciós döntései tovább nehezítik hazánk és polgáraink helyzetét” — írták.

Abban az esetben, ha az EU új alapszerződést készítene, az összes tagállam képviselője vétójoggal bírna annak megalkotásakor. A magyar álláspont mostani javaslat alapján történő megjelenítése arra utal, hogy az integráció erősítését pártoló többségi álláspont megvalósulásának megakasztása a célja a magyar kormánynak.


FRISSÍTÉS: Dobrev Klára, a DK európai képviselője a közösségi oldalán reagált:


.

(444.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top