Politika

Müller Cecília elrendelte: Egy időre leállítják a békéscsabai gyermekintenzív osztályt

nyugatifeny.hu

Megindokolták.

Csütörtöktől, vagyis június 23-tól, tizenegy napra bezár a békéscsabai Békés Megyei Központi Kórház gyermek intenzív osztálya, így az ellátásra szoruló gyerekeket az Alföld más, távoli pontjain működő intézmények kell hogy ellássák a vonatkozó időszakban — derül ki a Kunetz Zsombor által Facebookon megosztott levélből.

Kunetz szerint így közel másfél órával többet kell utazniuk az intenzív ellátásra szoruló gyerekeknek, mint a levélből kiderül: Kecskemétre vagy Szegedre.

A 11 napos szünet oka a dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos és dr. Paphalmi Rita főosztályvezető kézjegyével ellátott, június 20. keltezésű levél szerint nem más, minthogy


“minden évben szükséges a klímarendszer karbantartását és szűrőcseréjét végrehajtani. Ennek ütemezett végrehajtását kezdtük meg 2022. június hónapban”.

Az osztály tervezett karbantartás “ütemezett végrehajtása” miatti ideiglenes bezárásával kapcsolatban Kunetz közölte:

“Kevés aljasabb, és dühítőbb dolog van annál, amikor a hozzá nem értés, vagy a tömény beleszarás, esetleg a valós problémák maszkírozása miatt a legkisebbek, a legsérülékenyebbek,

a gyermekek szenvednek hátrányt az egészségügyi ellátórendszerben.

Márpedig az kifejezetten hátrányos egy esetleg életveszélyes állapotban levő gyermek számára, amikor közel másfél óra plusz utazásnak teszi ki a rendszer, mert a TERVEZETT karbantartást nem sikerül úgy megoldani, hogy az ellátás folyamatos legyen. Ráadásul a klímarendszer szűrőcseréje és karbantartása 11 napig tart.

Kínában ennyi idő alatt egy komplett kórházat húztak fel”.

Az orvos azt is elképzelhetőnek tartja, hogy valójában munkaerőhiány állhat az ellátás ilyen hosszú ideig tartó szüneteltetése mögött, valamint megkérdőjelezi a kórház vezetőjének az alkalmasságát is.

Kunetz felvetéseivel kapcsolatban a Mérce megkereste a Békés Megyei Központi Kórház titkárságát, mint írták, eddig még nem válaszoltak.

A levél szerint az ellátást a vonatkozó időszakban a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, valamint a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza biztosítják. Az intenzív ellátásra szoruló gyerekek szállítása és elosztása pedig az Országos Mentőszolgálatra hárul.


A békéscsabai gyermek intenzív számos környékbeli település ellátását végzi. Így noha Szarvasról Kecskemétre például kevesebb, mint másfél óra az út a Google útvonaltervezője szerint, Kötegyántól például

több mint két órába telik akár Kecskemét, akár Szeged elérése.

A kórházi klímaberendezések karbantartása és tisztítása egyébként kétségkívül fontos rutin, hiszen ezekben az eszközökben – az otthoniakban is – elszaporodhatnak a különböző kórokozók, és karbantartás nélkül az egységek hatékonysága és élettartama is csökkenhet.

(merce.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top