Külföld

FRISS: Addig vétóztak Orbánék, hogy Magyarország nélkül vethetik ki az EU-ban a globális minimumadót

nyugatifeny.hu

Nem érték el céljukat Orbánék.

Az Európai Parlament sürgősséggel vette napirendre, hogy Magyarország múlt héten megvétózta a leggazdagabb cégeket terhelő globális minimumadót. A francia elnökség szerint 26 tagállam is bevezetheti ezt az adónemet, kihagyva Magyarországot.

Eredetileg nem szerepelt az Európai Parlament napirendjén a 15 százalékos globális minimumadó témája, azonban a múlt pénteki magyar vétó felülírta ezt a szándékot. Magyarország ugyanis egyedüliként utasította el, hogy a 750 millió eurónál nagyobb bevételű cégekre kivessék ezt az adófajtát, összhangban az OECD-n keretein belül elfogadott javaslattal, amellyel

globálisan több mint 140 ország értett egyet.

A javaslat célja, hogy megszűnjenek az adóparadicsomok, amelyek révén a multik el tudják kerülni az adófizetést, vagy pedig lényegesen alacsonyabb terheket kell vállalniuk.

Az EU-nak éves szinten

48 milliárd euró

bevételt jelentene mindez.

A magyar kormány álláspontja szerint azonban az EU hamarabb vezetné be ezt az adónemet, mint a világ más országai, ezért az európai cégek versenyhátrányba kerülnének.

Azon túl, hogy a csütörtök délelőtti EP-vitában számos komoly bírálatot kapott a magyar kormány és ismét előkerült a vétójog eltörlésének szükségessége, a francia elnökség – több képviselő javaslatával egyezően – egy megoldási javaslattal állt elő.

Szeretnénk a megerősített együttműködés felé terelni a tagállamokat

– hangsúlyozta Clément Beaune, a francia kormány Európa-ügyi államtitkára. Erre az uniós alapszerződések lehetőséget adnak, így ennek értelmében bizonyos kérdésekben a tagállamok köre úgynevezett megerősített együttműködés keretében kötelezettséget vállal magára.


Jelen esetben a globális minimumadó bevezetését határozhatja el 26 tagállam – kihagyva ebből Magyarországot.

Az üggyel kapcsolatban Clément Beaune még a féléves francia elnökség ideje alatt fejleményeket ígért, ami azt jelenti, hogy egy héten belül közelebb kerülhet a megoldáshoz az EU.

(hvg.hu/Eurológus) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top